imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Apple počeo lobirati za 5G frekvencije


Uskoro započinje nova 5G era, a Apple ne želi zaostajati. Ako osjećaju da im Federalna komisija za komunikacije stoji na putu, odmah uzimaju olovku i papir u ruke i počinju prijetiti ili moliti kako bi ispunili svoje ciljeve. Sada žele pomoći u stvaranju novih tehnoloških inovacija…

Možda znate kako je Apple već neko vrijeme posvećen petoj generaciji bežičnih mreža. 5G bi mogao zaživjeti za par godina, pa je svim tvrtkama važno da budu spremne za tu tehnologiju. Međutim, to podrazumijeva jako puno eksperimentiranja i testiranja, za koje je Apple dobio odobrenje FCC-a.

No, tu lobiranje nije stalo. Ovoga su puta molili, poticali i zapovijedali Federalnoj komisiji za komunikacije (doista rade sve te tri stvari u isto vrijeme) da ostave takozvanu „supervisoku“ frekvenciju (između 95 GHz i 3000 GHz) za 5G i druge buduće inovacije.

Međutim, spektri frekvencija zapravo su veoma ograničeni izvori koji se nakon određenog vremena ne mogu više učitavati. Upravo zato vladina tijela poput FCC-a određuju tko može što raditi u određenom spektru. Drugim riječima, čuvaju određene frekvencije za različite svrhe, primjerice emitiranje televizijskog programa, telefonske pozive i sl.

Zato Apple moli FCC da ne stavljaju nikakve licence na frekvencije iznad 95 GHz, te da prepuste tržištu da odluči za što će se taj spektar koristiti. Doduše, imali su neobičan pristup u iznošenju svojih argumenata:

Apple preporučuje da Komisija pristupi ovom pitanju s ciljem poticanja razvoja različitih inovativnih poslova i inženjerskih pristupa za koje tržište utvrdi da najbolje iskorištavaju ove frekvencije, te da se potrude izbjeći restriktivne regulacije, planove i predviđanja za buduće korištenje pojaseva koji bi mogli uvjetovati rezultate te ograničiti inovacije.

Kao da to nije dovoljno, ubacili su i malo lokalpatriotskog štiha. Naime, ako FCC ne dopusti slobodno korištenje tih frekvencija, Apple tvrdi da će nekada veličanstvene Sjedinjene Države biti zadnje u redu kada su u pitanju bežične tehnologije.

Prerano ograničavanje operacija iznad 95 GHz – stvaranjem, primjerice, samo nekoliko uskih nelicenciranih pojaseva – bez pouzdanih informacija o tehničkim karakteristikama budućih sustava, moglo bi također ugroziti buduću američku konkurentnost na području novih bežičnih tehnologija. Sjedinjene Američke Države do sada su bile predvodnici u bežičnim inovacijama, djelomično i zbog dopuštanja otvaranja novih spektara.

Sjedinjene Države riskiraju moguće probleme zbog lakomislenih i pretjerano restriktivnih regulativa, dok će ostatak svijeta koračati u budućnost s novim tehnologijama.

Odnos Applea i FCC vrlo je delikatan. Ta diletantska komisija ponekad traži stvari koje je nemoguće realizirati, a ponekad dijele dopuštenja šakom i kapom. Čini se da je Apple tako velika tvrtka, da mogu ostvariti mnogo toga samo lobiranjem u vladinim komisijama. U suprotnom se ne bi usudili napisati ovakvo pismo.

Zašto će peta generacija bežičnih mreža biti dobra? Prema Savezu sljedeće generacije mobilne mreže, 5G standard morat će zadovoljavati ove regulative:

  • Brzina podataka u desecima megabita u sekundi za desetke tisuća korisnika.
  • Brzina podataka od 100 megabita u sekundi za metropolitanska područja.
  • Istovremena brzina od 1 Gb/s za više radnika na istom katu ureda.
  • Nekoliko stotina tisuća istovremenih konekcija za bežične senzore.
  • Značajno povećanje spektralne učinkovitosti u odnosu na 4G.
  • Poboljšanje pokrivenosti.
  • Poboljšanje učinkovitosti signala.
  • Značajno smanjenje latentnosti u odnosu na LTE.

Izvor: 9to5mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!