imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Apple planira testirati 5G bežičnu tehnologiju


Dok je većina zemalja sretna zbog toga što 4G pokrivenost polako postaje dostupna svugdje, Apple i nekoliko drugih pružatelja usluge su već jedan korak naprijed. Poznavanje 5G-a može pomoći tvrtki s njenim težnjama prema svemiru, osim toga što čini razliku na tržištu telefona.

Business Insider je uočio dokumentaciju koja sadrži informacije o Appleu i podnošenju zahtjeva Saveznoj komisiji za komunikaciju, koja je također poznata kao FCC (Federal Communications Commission). U dokumentaciji, traže od FCC-a da im da dopuštenje za eksperimentalno korištenje milimetarske frekvencije vala, u osnovi sami 5G.

”Apple Inc. želi procijeniti učinkovitost mobilne veze u izravnom putu i višestaznom okruženju između odašiljača baznih stanica i prijemnika koji koriste ovaj spektar. Ove će procjene dati inženjerske podatke bitne za rad uređaja na budućim 5G mrežama bežičnih nositelja usluge.”

– naveo je Apple u svojoj prijavi.

01_apple_testing_5g_technology

Ako dobiju dopuštenje, Apple bi provodio eksperimente na dva mjesta, Cupertinu i Milpitasu, koji neće trajati duže od 12 mjeseci. Za to će im biti potrebna prikladna instrumentalna pozadina, naravno: dokumentacija navodi kako će uređaji biti pruženi od strane tvrtki Rohde & Schwartz, A.H. Systems i Analog Devices. Apple bi prvenstveno koristio 28 i 39 GHz frekvencije koje je FCC prihvatio za 5G mreže prije manje od godinu dana, 14. srpnja 2016. godine.

Prvo i očito je kako bi ovi eksperimenti trebali stvoriti tehnologiju za Appleove nadolazeće telekomunikacijske uređaje, za iPhone, iPad, ili čak Apple Watch, kako bi podržavali 5G. Ako bi mogli učiniti ovo mogućim prije ostalih tvrtki koje su prisutne na tržištu, mogli bi stvoriti popriličnu prednost za sebe. Ipak, kao što je Business Insider istaknuo, 28GHz frekvencija se općenito koristi kao komunikacijski kanal između Zemlje i svemira.
Napomena: Apple je upravo stvorio tim bivših rukovoditelja Googleovih satelita.

02_apple_testing_5g_technology

Zašto će 5-ta generacija bežične mreže biti dobra? 5G standard će morati zadovoljiti sljedeće regulacije prema Savezu nove generacije mobilnih mreža:

  • Stope podataka od desetaka megabita u sekundi za desetke tisuća korisnika.
  • Stope podataka od 100 megabita u sekundi za gradska područja.
  • 1 GB u sekundi istovremeno mnogim radnicima u istom uredu.
  • Nekoliko stotina tisuća istovremenih veza za bežične senzore.
  • Učinkovitost spektra značajno povećana u usporedbi s 4G-om.
  • Poboljšana pokrivenost.
  • Povećana učinkovitost signala.
  • Latencija znatno smanjena u usporedbi s LTE-om.

Izvori: Macrumors i Wiki

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.