imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple ostvario ogroman postotak profita

Apple ostvario ogroman postotak profita


Nešto su jako dobro napravili u Cupertinu. Dominiraju tržištem u tolikoj mjeri da gotovo nitko nema šanse uz njih. Ostvarili su gotovo deset puta više profita od svih drugih proizvođača zajedno.

Znamo da Apple ne proizvodi telefone zbog toga što su dobrog srca. Vrlo je jednostavno, svaka tvrtka želi profit. Ali, iznenađujuće je kako imaju 91% ukupnog profita tržišta unatoč padu prodaje. To znači kako bi tvrtka mogla ostvariti najveći profit u trećem kvartalu. Pogledajmo brojke kako bismo mogli shvatiti situaciju.

Apple ostvario ogroman postotak profita

Ukupan profit na tržištu bio je oko 9.4 milijardi dolara u Q3 (Srpanj, Kolovoz i Rujan), prema podacima tvrtke Strategy Analytics. Apple je ostvario 8.5 milijardi dolara.

Apple je dominirao i ostvario rekordnih 91% profita na tržištu pametnih telefona. Njihova mogućnost da smanje cijenu proizvodnje i maksimiziraju prodajnu cijenu je vrlo impresivna te iPhone nastavlja stvarati velik profit. Huawei, Vivo i OPPO su tri najprofitabilnije tvrtke nakon Applea u ovom kvartalu, ali su još daleko iza njih. – Linda Sui, direktorica Strategy Analyticsa.

Kada kažemo da su iza Applea, zaista mislimo daleko iza, jer je Huawei na drugom mjestu s 2.4% profita. Vivo i OPPO imaju 2.2% svaki, a ostatak tržišta ima 2.2% zajedno.

Apple ostvario ogroman postotak profita

Ove procjene su još umjerene. Analitička tvrtka BMO Capital Markets napravila je slično istraživanje prošli mjesec, u kojem je Apple imao više od 103% profita. Ako se pitate kako tvrtka može imati više od 100% profita na tržištu, odgovor je kako je ostatak tržišta ili jedva bio bez gubitaka, a neke tvrtke, kao što su LG ili HTC, poslovale su s gubitcima.

Apple ostvario ogroman postotak profita

Linda Sui objašnjava zašto su tvrtke koje su prije spomenute bile uspješnije od drugih, :

Tri od četiri najuspješnije tvrtke koje proizvode pametne telefone bazirane su u Kini. Poboljšanje profita tvrtki Huawei, Vivo i OPPO uzrokovano je poboljšanjem ponude i snažnih dobavljačkih strategija.

Apple je imao vrlo dobar kvartal, unatoč padu prodaje. Iako nisu mogli proširiti prodaju u Kini, na ostalim najvećim tržištima imali su vrlo dobre rezultate.

Apple ostvario ogroman postotak profita

Jasno je kako je tvrtka poslovno vrlo uspješna, unatoč padu prodaje, a čini se kako se neće morati bojati značajne konkurencije barem neko vrijeme. Tim Cook i njegovi kolege ne moraju se bojati hoće li dobiti plaću ovog mjeseca.

Izvori: AppleInsider i 9to5mac

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!