imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple održao riječ: stiže novi Mac Pro


Iz Cupertina su još u travnju obećali profesionalnim korisnicima da će Mac Pro – koji nije bio nadograđen još od 2013. godine – dobiti modularnu nadogradnju koja premašuje sva očekivanja. Ponovno su se vratili tom obećanju s lansiranjem iMaca Pro.

Apple je točno protumačio opću atmosferu ovog proljeća. Ljudi su postajali sve uzrujaniji jer su smatrali kako su profesionalni korisnici zanemareni unutar ekosustava, te da je Apple jednostavno zaboravio na njih. Što je preostalo tvrtki nego suočiti se s takvim stanjem stvari?

Počeli su otvoreno razgovarati o problemima te o planovima kako ih ispraviti u budućnosti. Složili su se da je koncept Maca Pro u svojoj suštini pogrešan, ali ne zbog dizajna (ipak se radi o remek-djelu), nego zato što su svijet i tehnologija krenuli u sasvim drugom smjeru.

Proizvodnja Macova Pro u SAD-u.

Na papiru, Mac Pro trebao je biti nadograđen dodavanjem vanjskih Thunderbolt elemenata na uređaj, ali to se na kraju nije ostvarilo. Uz to, imamo još jednu veliku komponentu – video karticu. Tada je Apple vjerovao da su budućnost dvije video kartice slabijih performansi u jednom kućištu, koje bi – kada vam je to zbilja potrebno – radile istovremeno i tako vam dale potrebnu snagu izvedbe. Međutim, s razvojem tehnologije, sada sve to obavlja jedan veliki GPU.

Osvrnimo se i na nedostatke ovog savršenog dizajna. Kao prvo, veoma je teško zamijeniti dijelove u tako gusto posloženom računalu; a kao drugo, i sam je Craig Federighi priznao da ovaj dizajn „kante za smeće“ nije baš idealan u kontekstu zagrijavanja. A da ni ne spominjemo da je strategija poslovne linije sada drugačija.

Slika koncepta sljedećeg Maca Pro.

Sve se ovo odvijalo u proljeće, ali od tada se bajna budućnost više nije spominjala. Doduše, s određene točke gledišta, prvi korak ovog novog koncepta mogao bi biti iMac Pro, koji je zbilja brutalan, čak i kada znamo koliko je skup. Međutim, to i dalje nije Mac Pro – kada će on biti lansiran?

To još uvijek ne znamo, ali Apple je ovoj temi posvetio čitav odlomak u jučerašnjoj objavi za medije u svezi iMaca Pro. Zato možemo biti sigurni da se sve razvija kao što su obećali.

Osim novog iMaca Pro, Apple radi na potpuno redizajniranom Macu Pro sljedeće generacije, oblikovnom za profesionalne korisnike kojima su potrebne najbolje performanse, te odlično promišljen sustav u modularnom dizajnu koji se može nadograđivati, a sve s novim profesionalnim zaslonom top kategorije.

Spomenute „najbolje performanse“ mogle bi značiti da će novi Mac Pro biti snažniji i od svježe lansiranog iMaca Pro. Znajući da to brutalno računalo ima Intelov Xeon W-class procesor od 2.3 GHz i s 18 jezgri, 128 GB ECC RAM-a, AMD Radeon Pro Vega 64 video karticu te 4 TB SSD-a, možemo očekivati zbilja zapanjujući popis specifikacija.

Izvor: Macrumors

iPhone 7 3.999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!