imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple naručio još OLED panela od Samsunga

Apple naručio još OLED panela od Samsunga


Prema najnovijim informacijama, Apple je obavio veliku kupnju. Povećali su narudžbu od Samsunga, a nadamo se samo kako će oni moći pratiti porast potražnje. Računa li Apple na veliki uspjeh?

Apple i Samsung postigli su dogovor o proizvodnji 160 milijuna OLED panela, prema Korean Heraldu. Ovo je zapravo proširenje originalnog ugovora, koji je postignut u 2016. godini, a odnosio se na 100 milijuna zaslona. Riječ je stoga o velikom proširenju ugovora. Još uvijek nije poznat razlog ovom povećanju, kao ni datum do kojeg Samsung mora završiti proizvodnju. Pisali smo kako proizvodnja iduće generacije iPhone uređaja kreće ranije, pa Samsung neće imati puno vremena za odmor.

S obzirom da sve više vijesti spominju OLED zaslon, smatrali smo kako je prikladno malo objasniti što je zapravo OLED, te koje su prednosti i mane ove tehnologije, kako bismo objasnili onima koji možda nisu u potpunosti sigurni o čemu je riječ. Ispričali bismo se unaprijed stručnjacima zbog korištenja što jednostavnijeg jezika, jer je cilj objasniti svima koje zanima.

Apple naručio još OLED panela od Samsunga
Kako bismo razumjeli OLED tehnologiju, prvo moramo spomenuti LED tehnologiju. LED je kratica za Light-Emitting Diode, a riječ je o relativno novijoj tehnologiji. Tri znanstvenika, Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura, izumili su LED svijetlo koje je emitiralo plavu boju 1994. godine, a 20 godina nakon izuma dobili su Nobelovu nagradu. Sasvim zasluženo, ako samo uzmemo u obzir kako je ovaj izum promijenio svijet, jer se plava LED svijetla koriste u tehnologiji, prometu, daljinskim upravljačima, zaslonima…

LED svijetla stvaraju se korištenjem poluvodiča, jer je riječ o diodama. Svijetlo se emitira indukcijom elektrona, kao što je slučaj s većinom materijala koji svijetle. Elektricitet koji dolazi u LED povećava razinu energije u nekim elektronima diode, zahvaljujući ćemu ti elektroni mogu ući u područje više energije. Kada se vrate u prvotnu poziciju s manje energije (jer druga pozicija nije stabilna), moraju na neki način emitirati višak energije. To čine elektromagnetskom radijacijom. Frekvencija može biti različita, ali u većini slučajeva je vidljiva ljudskom oku.

To se naziva svijetlost.

Apple naručio još OLED panela od Samsunga

Sada kada nam je jasniji pojam LED i kako se emitira svijetlo, prebacimo se na OLED. Jedno slovo razlike nije slučajno, također je riječ o diodi koja emitira svijetlo, dok je jedina razlika što je sloj koji je odgovoran za emitiranje svijetla izrađen od organskog materijala. OLED paneli danas se najviše koriste AMOLED tehnologijom, što je kratica za organski LED s aktivnom matricom, u kojoj tanki tranzistor pali i gasi svaki pojedinačni piksel. Ovim rješenjem dobiva se bolja definicija na zaslonu.

Najveća prednost ove tehnologije je što nije potrebno pozadinsko svijetlo, zbog čega je crna boja na ovakvom zaslonu predivna, a bolji je i kontrast slike, jer ništa ne emitira svijetlost na tim dijelovima zaslona. OLED zasloni su zbog toga i bolji za uštedu potrošnje energije u usporedbi s drugim zaslonima. Druga velika prednost je kućište panela, jer se ovakav materijal može kombinirati u razne primjene i materijale, čak nešto fleksibilno. Potpuno je razumljivo kako postoje glasine o zakrivljenom zaslonu iPhonea 8, s obzirom na tu činjenicu.

Tehnologija ima i svoje mane. Sloj koji emitira svijetlo se nakon nekog vremena počinje razgrađivati, jer je napravljen od organskih materijala, pogotovo ako je izložen UV zračenju. Tvrtke su rješile ovaj problem s UV filterima.

Apple naručio još OLED panela od Samsunga

Sjećate li se skandala “OLED zasloni su požutjeli”? Razlog tom ishodu bio je upravo životni vijek OLED-a, jer su OLED zasloni koji emitiraju plavo svijetlo vrlo skloni gubitku svijetla. Kada nestane jedna boja, promijeni se balans ostalih boja, pa se u nedostatku plave više izrazi žuta. Ovaj problem ovisio je o korištenju uređaja. Ako se isti sadržaj pojavljivao na zaslonu duže vremena, pikseli koji su više korišteni su prije izgubili svijetlost, što znači da su se “upekli” u zaslon.

Tvrtke su uspjele svesti ove probleme na minimum, pa se čak i oni koji su imali loša iskustva s OLED zaslonima ne moraju više brinuti, tehnologija se dovoljno razvila.

Apple naručio još OLED panela od Samsunga

To je jedan od razloga zašto se svi vesele iPhoneu s OLED zaslonom. Vjerojatnost takvog uređaja sve je veća, samo je potrebno pričekati rujan. Smatramo kako je Apple u savršenom trenutku prihvatio ovu tehnologiju. Čekali su da OLED preraste sve probleme, a kada je postao iskoristiv bez kompromisa, Apple je odmah odlučio koristiti ga. Tako se to radi!

Izvor: 9to5mac

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!