imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Apple i LG rade na savitljivom zaslonu


Barem tako tvrdi korejska web-stranica The Investor. Apple je navodno odabrao LG je ih je strah raditi sa Samsungom, jer bi time konkurentskoj tvrtki pružili pristup preosjetljivoj tehnologiji.

Prema korejskoj web-stranici The Investor, LG je nedavno stvorio radnu grupu isključivo za zadatak stvaranja savitljivih zaslona za buduće iPhone uređaje. U isto vrijeme, sestrinska tvrtka pod imenom LG Innotek navodno naporno radi kako bi razvila potrebne kruto fleksibilne tiskane pločice, RFPCB skraćeno, koje su potrebne ne samo za zaslon, već i za to da bi cijeli telefon imao mogućnost savijanja.

RFPCB se pojavljuju na mnogim mjestima u modernim telefonima (primjerice na spoju između zaslona i kamere) budući da se uz njihovu pomoć može osloboditi puno prostora u već malom prostoru unutar telefona. Međutim, ove PBC koje sadrže i krute i fleksibilne elemente je puno teže proizvoditi, za razliku od samo krutog ili samo fleksibilnog dijela, stoga je posvećeni tim za proizvodnju RFPBC-a doista potreban.

Ovako izgleda kruto fleksibilna tiskana pločica.

U protekle dvije godine, LG je predstavio mnoštvo prototipa savitljivog zaslona: bilo je nekih koje ste mogli presaviti poput knjige, ali bilo je i drugih koje ste mogli smotati poput novina. Naravno, sve su to bile OLED ploče koje će vjerojatno postati bitan uvjet za sve buduće vrhunske iPhone uređaje sada kada je iPhone X predstavljen. Jedini problem je to što proizvodnja i dalje iznimno skupa, bez obzira na to koliko sjajni prototipi bili. Gotovi proizvodi nisu previše izdržljivi, a stvara se i veliki broj otpadnih proizvoda tijekom proizvodnje.

To je u osnovi ono što zaista ograničava tehnologiju. Ako nekako uspiju riješiti te probleme, ništa neće zaustaviti Apple da stavlja tako iznimne zaslone u svoje proizvode. Sve se to čini prilično lakim za učiniti na papiru, ali u stvarnosti, to je iznimno težak posao, tako da čak i najoptimističnije pretpostavke stavljaju najraniji datum kada bi se ti zasloni mogli pojaviti u 2020. godinu.

Ni tako visoka razina suradnje između Applea i LG nije nikakvo iznenađenje. Apple je naučio lekciju na teži način o tome kako nije dobro ovisiti o jednom dobavljaču u vezi s iPhoneom X (u ovom slučaju, to je bio Samsung s OLED zaslonima), jer bi cijena mogla postati poprilično veća. Zato nije iznenađujuće kada Ming-Chi Kuo kaže da će od 2018. godine pa nadalje, LG također sudjelovati u proizvodnji iPhone zaslona. To je također dobra prilika i za LG, nije ni čudo zašto su rekli da bi rado pomogli Appleu s opskrbom.

Situacija sa savitljivim zaslonima je nešto posebnija po tome što je ovdje riječ o tehnologiji koju do sada nikada nismo vidjeli u masovno proizvedenom uređaju, za razliku od OLED zaslona. Vjerojatno je upravo to razlog zašto je Apple povjerio LG taj posao, budući da ih je prilično strah toga da ako bi Samsung radio na ovoj tehnologiji, onda bi to pomoglo konkurenciji, nešto što bi Apple zaista želio izbjeći. Na temelju toga, čini se da Apple zapravo ne smatra LG vrijednim protivnikom u telefonskoj industriji.

Iako ni oni ne prave loše telefone.

Usput, ovo nije prvi put da je iPhone spomenut u istoj rečenici kao i savitljivi zaslon. Zadnji puta, glasine o ovoj temi su kružile krajem 2016. godine, kada je LG počeo s pripremama za masovnu proizvodnju savitljivih zaslona kako bi mogli opremiti iPhone uređaje s njima do početka 2018. godine. Kao što sada znamo, šanse da će se to dogoditi su vrlo tanke, ali ipak, nije posve nezamislivo da će se u budućnosti neka vrsta sci-fi magije poput toga dogoditi. Barem postoji patent za to.

Ipak, dobro je ove vijesti uzeti sa zrnom soli, nemojte započinjati oklade – barem ne još.

Izvor: Macrumors

Apple Watch Series 1 akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!