imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Apple kupio tvrtku za umjetnu inteligenciju


A i mnogo su uložili u tu kupnju – Apple je platio 200 milijuna dolara za Lattice, tvrtku koja se bavi takozvanim Tamnim podacima (Dark Data). Njezina aktivnost možda neće izravno pomoći projektima poput Siri, ali – općenito gledajući – mogla bi biti korisna i Appleu i korisnicima na duge staze.

Jedan od trenutno najvećih izazova na području informacijske tehnologije predstavljaju veliki podaci (Big Data) te problemi povezani s njima. U današnjem društvu proizvodima toliku količinu podataka svake sekunde, koje ne samo da ne mogu obraditi naši umovi, nego čak ni računala. Ta se neorganizirana količina podataka naziva Tamnim podacima. Evo kako ih definira Gartner:

Tamni podaci one su ulazne informacije koje organizacije prikupljaju, obrađuju i pohranjuju tijekom svakodnevnih poslovnih aktivnosti, ali koje, općenito gledajući, nemaju nikakvu značajnu svrhu.

01_apple_acquiring_artificial_intellingence_company

Svi znamo da je znanje moć, a mogli bismo prikupiti ogromnu količinu znanja iz Tamnih podataka kada bismo imali odgovarajuće metode za to. Procjenjuje se da se 70 do 80% svih postojećih podataka nalazi u Tamnim podacima. Stoga ne čudi što veće tvrtke pokušavaju učiniti nešto u tom kontekstu. Apple je krenuo u tom smjeru uloživši 200 milijuna dolara u kupnju tvrtke koja koristi strojno učenje i umjetnu inteligenciju kako bi pretvorila zbunjujuću masu Tamnih podataka u uredno organiziranih pakete podataka kojima se lako upravlja.

Tvrtku Lattice Data 2015. godine osnovali su Christopher Ré, Michael Cafarella, Raphael Hoffmann i Feng Niu, koji svoje metode rada i istraživanje temelje na onima provedenima na Sveučilištu Stanford. Iz tvrtke tvrde da su sposobni obrađivati podatke „na razini kvalitete čovjeka, ali u mjeri računala.“

02_apple_acquiring_artificial_intellingence_company

Iz Applea su potvrdili kupnju, ali – kao i obično – nisu davali dodatne komentare. Jednako generička izjava stigla je i iz Lattice Date:

Apple povremeno kupuje manje tehnološke tvrtke, a mi nemamo običaj raspravljati o našim razlozima i planovima.

Međutim, moguće je da se Apple nadmetao s nekim drugim tvrtkama kako bi kupio Lattice Data, jer neki izvori navode da tvrtka nije pregovarala samo s njima. U teoriji, Lattice Data krenula je u pregovore o prodaji s ciljem „razvoja umjetne inteligencije kod osobnih pomoćnika ulagača“, pa možemo pretpostaviti da će ova kupnja imati pozitivan utjecaj i na Siri.

Prije no što se to dogodi, Apple će imati dobro sredstvo za pribavljanje veće količine informacija. Ako to pametno iskoriste, pozitivne posljedice moći će osjetiti i svi korisnici.

Izvor: 9to5mac

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.