imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Apple je zaključio još jedan rekordan kvartal, ali…


Ovo je posljednji put da je Apple u svom kvartalnom izvješću objavio konkretne brojke prodanih jedinica. Ali samo su im usluge privrijedile preko 10 milijardi dolara.

Već smo se naučili na to kako ove stvari idu, ali nakon zaključka sinoćnjeg Appleovog kvartalnog izvješća Luca Maestri je istaknuo jednu zanimljivu činjenicu. Naime, od sljedećeg kvartala nadalje Apple više neće dijeliti točne brojke prodanih jedinica za svaku kategoriju.

Službeno je objašnjenje da unutar svake kategorije postoje ogromne razlike među proizvodima, pa je nemoguće dobiti realne brojke. Samo usporedite Mac mini i iMac Pro, ili pak razne modele iPhonea koji se osjetno razlikuju po cijenama. Maestri je rekao kako ni druge tvrtke ne dijele takve informacije – iako je vjerojatno najvažnije da je Samsung među njima. Također, ulagači nisu zainteresirani za obime prodaje, nego samo za profit.

Štoviše, ulagačima vjerojatno ne bi osobito smetao pad prodaje uzrokovan višim cijenama, sve dok tvrtka stabilno povećava prihode te postaje sve bogatija.

Međutim, tržište nije tako pristrano: prije Maestrijeve objave, dionice AAPL-a vrijedile su 222 dolara, ali onda su u roku od 60 minuta pale na 206 dolara. Dakle, stav tržišta kristalno je jasan.

Još jedan rekordni kvartal

Ukupan prihod ovog kvartala iznosi 62,9 milijardi dolara (očekivali su između 60 i 62 milijarde), što je znatan porast u odnosu na isto razdoblje lani kada je prihod bio 52,6 milijardi dolara. Jedan od glavnih čimbenika koji je utjecao na ovoliku brojku jest činjenica da ovaj kvartal obuhvaća i prodaju iPhonea XS i iPhonea XS Max. A za razliku od iPhonea X, ovogodišnji su modeli planuli čim je krenula prodaja.

Kvartalni profit porastao je na 14,1 milijardu dolara, što je ponovno znatno više od lanjskih 10,7 milijardi. Tome je pridonijela i konverzija zarade u različitim valutama.

Kada govorimo o profitu po kategorijama, tvrtka je ponovno ostvarila ogroman uspjeh. Zabilježen je velik porast prodaje u svim regijama svijeta, a Cook je posebno izdvojio Kinu u kojoj je ostvaren porast od 16%.

iPhone

Naravno, iPhone je i dalje izvor najvećeg prihoda. Na slici jasno vidite brojke prodaje iPhonea XS i iPhonea XS Max, na koje je Cook osobito ponosan. Kako je prodaja iPhonea XR krenula tek prije nekoliko dana, nisu se doticali tih brojki jer podaci još nisu pouzdani.

iPad

U usporedbi s prošlim kvartalom te istim razdobljem lani, prodaja iPada zabilježila je lagani pad. Međutim, u sljedećem se kvartalu očekuje rekordna prodaja iPada Pro.

Mac

Ne iznenađuje da je prodaja Maca pomalo stagnirala jer je najveći dio te linije proizvoda gotovo antikan. Novi MacBook Air mogao bi osjetno povećati te brojke, a nas osobito zanima koliki će uspjeh ostvariti Mac mini. Tko zna, možda studeni donese tihu nadogradnju iMaca…

Ostalo

Kategorija Ostalo preimenovat će se u Wearables, home and accessories. Tako će možda biti jasnije da uključuje Apple Watch, AirPodse i HomePod, uz ostale dodatke. Grafikon pokazuje da je njihova prodaja u konstantnom porastu, a prihodi su se gotovo udvostručili u usporedbi s istim razdobljem lani.

Usluge

Kategorija usluga neumorno nastavlja dalje, te jedina bilježi stalan porast. Već je prijeđena granica od 10 milijardi dolara, pa je samo pitanje vremena kada će se ostvariti obećanje tvrtke da će do 2020. udvostručiti prihode usluga. Kladimo se da bi ovakav grafikon oraspoložio čelnika bilo koje tvrtke.

Planovi za prvi kvartal 2019.

Apple je podijelio i svoja očekivanja za sljedeće kvartalno razdoblje:

  • Prihod između 89 i 93 milijarde dolara
  • Bruto marža između 38 i 38,5%
  • Troškovi rada između 8,7 i 8,8 milijardi dolara
  • Ostali prihodi/(rashodi) od 300 milijuna dolara
  • Porezna stopa od oko 16,5%
iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!