imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Apple je potvrdio kako rade na tehnologiji samo-vožnje


Glasine iz protekle godine su sada potvrđene: Tim Cook je otvoreno pričao o tehnologiji samo-vožnje na kojoj rade u Cupertinu. Predsjednik Uprave Applea je također pričao o ovom projektu kao o najvećem projektu umjetne inteligencije koji trenutno imaju.

Glasine o tome kako Apple gradi vlastiti automobil kruže već godinama. Ipak, Projekt Titan je napravio zaokret od 180 stupnjeva pod vodstvom Boba Mansfielda, a razvojni tim koji se sastoji od gotovo 1,000 ljudi se počeo koncentrirati na softwaresko rješenje. Ova promjena potvrđena je mnogo puta od tada, kao kada je Apple u prosincu predao papirologiju potrebnu za dozvole kalifornijskoj Agenciji za putovanje i sigurnost (Travel and Safety Agency; TSA), ili kada je projekt dobio dozvole kasnije tijekom proljeća za testiranje na ulicama Kalifornije.
Apple Introduces iPhone 5

U svom najnovijem intervjuu s Bloombergom, predsjednik Uprave Applea Tim Cook pričao je o tome kako Apple razvija autonomnu tehnologiju koja će moći upravljati samo-vozećim automobilima. Također je dodao kako je ovaj projekt temelj za sve ostale razvoje povezane s umjetnom inteligencijom, i kako je također riječ o najkompliciranijem od svih.

Usredotočili smo se na autonomne sustave. To je temeljna tehnologija koju smatramo vrlo važnom. Vjerojatno je jedan od najtežih A.I projekata na kojima se radi.

02_Apples_confirmed_to_be

Apple nije jedina tech tvrtka koja je nedavno ušla u industriju transportnih vozila, štoviše, još više proizvođača automobila (poput BMW-a ili General Motorsa) postavljaju bazu u Silicijskoj Dolini putem kupovine manjih start-up tvrtki koje se bave istom vrstom tehnologije. Ovo je ogroman posao. McKinsey & Co. Predviđa kako će to prerasti u industriju vrijednu 6.7 bilijuna dolara do 2030. godine.

Tu se nazire znatan poremećaj. Imate tri vektora promjene koji se općenito događaju u istom vremenskom okviru.

03_Apples_confirmed_to_be

Druga zanimljiva perspektiva ove teme je da Appleovi direktori preferiraju europske luksuzne marke (poput Aston Martina, Bentleya, Land Rovera, BMW-a ili Porschea) za njihov osobni prijevoz. To bi moglo postati čimbenik prilikom donošenja odluke o tehnologiji za samo-vožnju, i naravno, ekološka osviještenost će biti jedan od tih čimbenika. Tim Cook je naglasio kako je potpuno drugačija vrsta iskustva posjedovati električni automobil, te kako bi tvrtka voljela praviti vozila slična Tesli kada bi mogli.

Čudesno je iskustvo kada se ne zaustavite na benzinskoj crpki. Vidjet ćemo kamo će nas odvesti. Mi zapravo ne govorimo s gledišta proizvoda što ćemo učiniti.

04_Apples_confirmed_to_be

Prijevoz nije u potpunosti nepoznato područje za Apple, s obzirom na to da su ulagali novac u to područje u prošlosti kada su uložili 1 milijardu dolara u kinesku tvrtku Didi, što je u osnovi kineska inačica Ubera.

Ako želite pročitati još o Apple Car projektu, možete to učiniti ovdje.

Izvor: Bloomberg

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.