Apple je ponovno na vrhu

Apple je ponovno na vrhu

#Vijesti
2017. 02. 14.
Prošla godina nije bila vrlo dobra za Apple, a ni dionice nisu bile u sjajnoj situaciji. Ali, vrijednost dionica se u posljednjih nekoliko dana značajno povećala.

Vrijednost Apple dionice narasla je na vrijednost koju nismo vidjeli više od godinu dana. Broj nije velik kao 28.4.2015. godine (135,54 dolara), ali vrlo lako bi mogao nadmašiti ovaj rekord u idućim danima ili tjednima. Trenutno je cijena jedne Apple dionice 133,29 dolara. Cijena dionice počela je brzo rasti nakon Q1 izvještaja, u kojem je vidljivo kako je Apple ostvario rekordne rezultate između listopada i prosinca prošle godine.

Apple je sveukupno imao 78,3 milijarde dolara prihoda u zadnjim mjesecima 2016. godine, što je porast od 3% u odnosu na prethodnu godinu. Podjela između različitih kategorija proizvoda je slijedeća: iPhone 69%, iPad 7%, Mac 9%, usluge 9% i ostalo 5%. 41% prihoda došlo je iz SAD-a, 24% iz Europe, 21% Kine, 7% iz Japana i 7% iz drugih dijelova Azije. Profit je iznosio 17,9 milijardi dolara, što označava porast od 39% stope profita, te 3% pada profita u osnosu na prethodnu godinu.

Apple je ponovno na vrhu

Analitičar tvrtke Drexel Hamilton, Brian White, izjavio je kako je dionica Applea podcijenjena. Realistična cijena prema njemu bi trebala iznositi 185 dolara.

Zanimljivo je vidjeti kako ulagači vjeruju u tvrtku, unatoč tome što je dobila dosta kritika u zadnjih nekoliko mjeseci. Iz ovog porasta vrijednosti dionice je barem vidljivo kako vide dugoročni potencijal tvrtke, unatoč raznim vijestima koje svaki dan pokušavaju pokopati tvrtku.

Apple je ponovno na vrhu

Apple je trenutno najvrijednija tehnološka tvrtka na svijetu, a kapitalizacija tržišta im iznosi oko 700 milijardi dolara, prema trenutnim vrijenostima dionica, što je zaista nevjerojatna svota. Za usporedbu, Microsoft stoji na 500 milijardi dolara, a Google na 572 miljarde. Još jedna zanimljiva činjenica je što je ovaj broj mogao biti i veći, ali je Apple nedavno kupio natrag veliku količinu dionica, pa se sam broj dionica nije povećao kao cijena.

Komentiraj