imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Apple je konačno ‘ubio’ klasični MacBook


Apple MacBook je bio najuspješniji Mac u 2006 godini, i imao je ogroman utjecaj na privlačenje ljudi prema Apple prijenosnim računalima. Nažalost, vrijeme je isteklo ovome računalu i njegovim nasljednicima, jer Apple u potpunosti ukida podršku za ta računala.

Vjerojatno se svi sjećaju prvog MacBooka koji je Apple predstavio u svibnju 2006 godine. Ovaj predivni bijeli Mac ste mogli vidjeti u mnogim filmovima i bilo ga je vrlo lako prepoznati. Uz bijelo, napravljeno je i crno izdanje, ali nije bilo ni približno popularno kao bijelo.

01_apple_discontinued_support_for_macbook

Apple se tada prebacio na Intel procesore umjesto IBM čipova koje su prethodno koristili. MacBook je bio jedno od zadnjih računala koji je dobio Intel Core Duo procesore koji su u tadašnje vrijeme bili najbolji.

MacBookov prethodnik je bio iBook, i MacBook opremljen Intel procesorima je bio 10 do 20 puta brži od iBooka tijekom određenih zadataka. Više od toga, ovo je bilo jedno od najpovoljnijih prijenosnih računala na tržištu dual-core prijenosnih računala: koštalo je otprilike isto koliko i PC Dell ili HP prijenosno računalo.

Niti brzina niti relativno povoljna cijena nisu učinile ovo računalo toliko popularnim, već njegov lijepi izgled. Čak i danas, kada ga gledate, morate priznati, to je lijepo malo računalo. Omjeri su bili savršeni, imalo je unibody kućište, i jedna od najizraženijih karakteristika koje je ovo prijenosno računalo imalo je njegova sjajna bijela boja.

MacBook je postao računalo koje možete voljeti. MacBook Pro je više poput kolege: radite skupa i imate dobar odnos, ali to je sve. MacBook je odmah, ali nakon dva dana sigurno, počeo dodirivati vašu emocionalnu stranu, i tada ste jednostavno zavoljeli proizvod.

02_apple_discontinued_support_for_macbook

Apple je napravio sjajan posao s ovim proizvodom i isplatilo se čekati nasljednika iBooka. MacBook je imao iznimno jednostavan dizajn, tanje i lakše kućište, ugrađeni iSight, te novu i udobniju tipkovnicu. Prijenosno računalo je imalo MagSafe glavu za punjenje, i nemojmo zaboraviti na Intel Dual Core 1.38 i 2.0 GHz hardware koji su već dokazali kako mogu biti jednako brzi kao i bilo koje drugo stolno računalo.

Međutim, nažalost došlo je vrijeme za Apple da ukine podršku za sve ove klasične MacBookove. Sva računala proizvedena prije 2009-2010 su također proglašena starima. Cijeli popis je dostupan ovdje.

Ne moramo biti žalosni. MacBook računala su imala odličan život, i ako netko posjeduje ispravan uređaj u svom vlasništvu, sada mogu reći kako posjeduju ‘vintage’ proizvod.

iPhone_6_ponovo
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.