00_apple_making_iwork_apps_free_cover

Apple iWork aplikacije postaju besplatne

#Vijesti
2017. 04. 19.

Iako svaki kupljeni iPhone, iPad i Mac automatski dolazi s besplatnim paketom aplikacija iWorka i iLifea još od 2013 godine, svi koji su kupili svoje uređaje prije toga su morali platiti ove aplikacije. Od sada, to više neće biti slučaj.

Jedan od argumenata za Mac je oduvijek bio dobar software koji može zadovoljiti sve potrebe koje korisnik može imati, automatski uključujući sve proizvode u trgovinama. Jedan od paketa koji se sve češće spominje je iWork paket, koji ne samo da ima čisto sučelje, već zna sve što zna i Microsoft Office paket, stoga ako vaša tvrtka nema nikakve obveze prema Microsoftu, preporučujemo vam iWork paket.

Apple je u 2013 pomislio kako bi trebali uključiti program za uređivanje teksta (Pages), proračunske tablice (Numbers) i prezentacijski (Keynote) software besplatno uz telefone i računala čija se cijena već kretala od 4694 do 7455 kuna. Povrh toga, dodali su i iLife paket tome, koji u sebi sadrži iMovie i GarageBand aplikacije.

01_apple_making_iwork_apps_free

Ipak, dvije grupe korisnika su ostale razočarane. Prvo, uvođenje besplatnog paketa nije uključivalo ljude koji su imali Apple proizvode prije toga, pa ako je netko kupio Apple uređaj prije 2013, i dalje su morali platiti ove programe. Drugo, aplikacije su bile uključene samo s novim hardwareom, stoga kada ste aktivirali proizvod, licence aplikacija su se automatski povezale s Apple ID-om koji je korišten pri aktivaciji uređaja. Ako ste kupili korišteni Apple uređaj i iWork paket je već bio licenciran drugom ID-u, opet ste morali platiti.

Ova cijena također nije mala: iOS verzije Pagesa, Keynotea i Numbers koštaju 10 dolara (69 HRK) svaka, dok iMovie i GarageBand koštaju po 5 dolara (34,50 HRK) svaka. MacOS verzije su još skuplje, s cijenom od 20 dolara (138 HRK) za svaku iWork aplikaciju, 15 dolara (103,50 HRK) za iMovie, te 5 dolara (34,50 HRK) za GarageBand. Tako da ako ste htjeli da vaš iPhone i MacBook imaju sve ove aplikacije, morali ste dodatno platiti otprilike 110 dolara (759 HRK) više na već visoku cijenu.

02_apple_making_iwork_apps_free

Appleovo odbacivanje cijena sa spomenutih aplikacija to privodi kraju: svi vlasnici iPhonea, iPada, iPod touch uređaja i Maca sada mogu dobiti sve te aplikacije besplatno. Neki tvrde kako Appleova motivacija da ovo učini nije njihovo čisto i zlatno srce. Glasine kruže već neko vrijeme kako 32-bitna era dolazi kraju, što je sada više manje potvrđeno. Moguće je da Apple pokušava učiniti što više može kako bi spriječili probleme s korisnicima koji kupe aplikaciju te ubrzo izgube podršku na svojim uređajima, time onemogućujući primanje daljnjih ažuriranja

Izvor: 9to5mac

Komentiraj