imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple ističe prednosti pretplate


Tvrtka to radi eksplicitno te ima brojne reklamne kampanje posvećene ovom načinu plaćanja oko kojeg se lome koplja. Što vi mislite?

Na Appleovoj stranici Developer Insight objavljen je video u kojem hrpa razvojnih programera objašnjava zašto je sve mjesečna pretplata korisna. Među njima su autori Elevatea, Dropboxa, Calma i Bubblea. To su osobe kojima biste vjerovali.

Barem ako ste i sami razvojni programer.

Situacija je drugačija iz perspektive korisnika. Kada bismo pitali njih, velika bi većina radije uslugu platila jednom – čak i po većoj cijeni – nego mjesečno plaćala više pretplata.

Na žalost, video se ne može prikazati na našoj stranici – možete ga pogledati na niže navedenoj poveznici.

Pogledajte video na stranici Apple Developer Insight.

Između ostalih, razvojni programeri navode sljedeće prednosti mjesečne pretplate:

  • Kupujete nešto što se redovito nadograđuje, uslugu koja je dinamična, a ne statična.
  • Trebate napraviti bolju aplikaciju kako bi korisnik vjerovao da se zbilja isplati kupiti je.
  • Trebate zaraditi povjerenje korisnika iz mjeseca u mjesec, što je odlična motivacija.

I tako dalje. Ne kažem da nisu u pravu, ali i aplikacije koje se kupe jednokratno mogu se redovito nadograđivati, te ne bi trebale biti statične. S druge strane, nema garancije da usluge s mjesečnom pretplatom redovito obnavljaju svoj sadržaj – i one mogu godinama nuditi iste stvari, bez imalo napretka ili promjene.

Međutim, činjenica je da se razvojni programeri moraju boriti za svoje korisnike na svakodnevnoj razini. Doduše, uvijek ima korisnika koji ne upotrebljavaju uslugu, ali su i dalje pretplaćeni na nju jer je postupak poništavanja pretplate ponekad složen, odnosno podrazumijeva više koraka i vremena od samog pretplaćivanja. Na taj način razvojni programeri mogu zaraditi više novaca za manje truda. Također, istraživanja pokazuju da većina korisnika ne može točno procijeniti koliko mjesečno troše na pretplate – dapače, većina ih smatra da troši manje od realne svote.

Usprkos svemu, Apple uporno lobira za sustave na temelju mjesečnih pretplata. Nedavno je procurio dokument prema kojem je tvrtka na sastanku 2017. godine pokušala nagovoriti hrpu razvojnih programera da za svoje aplikacije uvedu pretplatu. Očigledno su već tada predvidjeli pad na tržištu plaćenih aplikacija.

Obje strane imaju čvrste argumente. Kojoj vi više naginjete?

Izvor: MacRumors

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!