imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kada bismo mogli očekivati lansiranje iOS-a 12 beta?

Provjerili smo tendencije posljednjih nekoliko godina.

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple gradi iPhone veličine 260 tisuća četvornih metara

Apple gradi iPhone veličine 260 tisuća četvornih metara


Principi Stevea Jobsa bili su snažno različiti od principa drugih ljudi, a njegov jedinstven način razmišljanja stvorio je velik broj sjajnih proizvoda na kojima je pažnja usmjerena na svaki detalj. Steve je zamislio da slijedeće sjedište tvrtke, Apple Campus 2, bude jednako ogromno i neuobičajeno kao i prvo sjedište.

Ogroman je zadatak dizajnirati gotovo savršen telefon ili radni alat, ali nije toliko težak kao dizajnirati savršeno radno okruženje u kojem se mogu dizajnirati takvi alati. Apple je najavio planove za novo sjedište 2011. godine: Jobs je planirao završetak radova do 2015. godine. Tvrtka je potrošila mnogo novca na oblikovanje okoline. Reuters je saznao od radnika na gradilištu kako je završetak odgođen zbog građevinskih dozvola.

Apple gradi iPhone veličine 260 tisuća četvornih metara

Apple je odvojio oko 5 milijarde dolara za ovaj projekt, a milijarda dolara je namijenjena samo za interijer. Zadnji zbroj nije službeno potvrđen, ali Tim Cook ga nije poreknuo u intervjuu 2015. godine. Ali, neki izvori kažu kako unatoč svom vremenu i novcu koji je uložen u ovaj projekt, Apple ga nije potrošio na najbolju opciju. Profesor i čelnik Department of Landscape Architecture and Environmental Planning odjela na U.C. Berkeleyu, Louise Mozingo, izjavio je kako dizajn Apple Campusa 2 nije nimalo uobičajen.

Bit će ogromnih otvorenih prostora unutar zgrade, koji će poticati suradnju zaposlenika. S druge strane, kretanje po glavnoj zgradi bit će teže zahvaljujući neobičnom dizajnu: moći ćete se lako izgubiti.

Nije riječ o maksimalizaciji produktivnosti radnog prostora, nego o stvaranju simboličnog centra za ovu globalnu tvrtku.

Apple gradi iPhone veličine 260 tisuća četvornih metara

Sjedište tvrtke HP stajalo je na zemlji koju je Apple kupio 2010. godine. Tvrtka je uspjela sagraditi mnogo veći uredski prostor s Apple Campus 2 sjedištem, a koristili su manje betona i posadili su tisuće drveća na zemljištu. Steve Jobs okarakterizirao je Campus 2 nekoliko mjeseci prije svoje smrti kao nešto što će napisati novo poglavlje arhitekture Silicijske Doline. Kompleks zgrada moći će primiti više od 14200 ljudi.

Samo najbolji inženjeri mogu izvršiti tako grandiozan projekt, pogotovo jer Apple ima posebne kriterije u vezi gradnje. Pokrili su cijelu glavnu zgradu sa staklom na koje se ništa ne smije reflektirati: ni kablovi, ni rupe. To je otežalo zadatak arhitektonskom timu. Apple je imao neke posebne zahtjeve i za drvo koje se koristilo unutar zgrada.

Spajanje ovih elemenata također je bilo vrlo strogo. Morali su ostaviti manje prostora od uobičajenih 3 mm, čak i ako to nije bilo vidljivo izvana. Jedan arhitekt je naglasio kako je tvrtka imala tako visoka očekivanja da se nekad činilo kao da ih je nemoguće ispuniti.

Apple gradi iPhone veličine 260 tisuća četvornih metara

S telefonima možete raditi s tolerancijom na greške. S takvom tolerancijom nikada ne biste radili zgradu. Vrata bi vam se zablokirala.

Neki govore kako ni unutarnji prostori nisu uobičajeni. Glasine kažu kako su gumbi unutar dizala slični iPhone home gumbima, a neka mjesta imaju i zakrivljene rubove. Apple je poseban naglasak dao tome na svojim proizvodima.

Arhitekt German de la Torre, koji je također radio na projektu, dodao je kako Apple nije htio namjerno dodati simboličke karakteristike svojih proizvoda u dizajn zgrade, samo su razmišljali o istim oblicima.

Apple gradi iPhone veličine 260 tisuća četvornih metara

Došli su na iste principe dizajna nakon godina eksperimentiranja, a ostali su vjerni tim principima.

Inženjeri su mogli samo postaviti savršeno oblikovani cementni krov, koji su prije toga morali ulaštiti, kao što to tvrtka čini u slučaju iPhonea, gdje su svi ulazi i gumbi predivno oblikovani.

Stvari koje ne možete vidjeti, sve su bile bitne Appleu.

Apple gradi iPhone veličine 260 tisuća četvornih metara

Injženjeri kažu kako su ovi mali detalji učinili njihov posao težim, jer je svaki pokret bio važan, sve je moralo biti savršeno, inače bi se cijela stvar srušila. Ako nešto nije postavljeno točno na svoje mjesto, moralo je biti ponovno napravljeno, inače idući korak ne bi mogao biti dobar.

Kada je tvrtka Rudolph & Sletten preuzela kako bi dodala završne korake u 2015. godini, morali su dizajnirati manje stvari kao što su kvake na vratima. Kada su se inženjeri vratili u Apple mjesecima nakon što su preuzeli posao sa svojim idejama, nisu lako osvojili tvrtku.

Proučili su planove do zadnjeg nanometra, te su bili vrlo odlučni u tome da zadrže svoje ideje, pa su kvake od vrata morale biti ponovno dizajnirane. Imali su neke probleme s tim kvakama godinu i pol dana poslije toga. Svi su morali nositi rukavice tijekom gradnje, pa ako su postojali otisci prstiju, bili su od Stevea Jobsa, u podnožju zgrade.

Apple gradi iPhone veličine 260 tisuća četvornih metara

To je kao slika koju ne želi te dirati. Definitino će biti impresivno za vidjeti, ako vas puste unutra.

Izvor: Reuters

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!