imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple Glass bi mogle doći s dual 8K zaslonima


Ovaj put je CNET taj koji je dobio navodne informacije o Appleovim AR/VR naočalama koje su u fazi razvoja. Prema izvorima, možemo računati na opake specifikacije, ali do predstavljanja nas dijeli još dosta vremena.

Nakon Gurmana, sada nam je i CNET rekao puno toga o Appleovom AR/VR naočalama. Časopis tvrdi da bi, prema informacijama anonimnim izvorima, zahvaljujući novim tehnologijama koje trenutno ne postoje, naočale koje su u fazi razvoja mogle riješiti dva najveća problema VR naočala: prisutnost mnogih kabela i prijenos podataka velikom brzinom.

To bi moglo značiti puno neprospavanih noći za razvojne inženjere, jer izvori tvrde da će stroj imati zaista opake specifikacije koje trenutno nisu dostupne. Dva zaslona s 8K rezolucijom je samo jedna od njih. Samo za usporedbu, trenutne VR tehnologije će uskoro dosegnuti 4K.

Uređaj bi bio povezan s posebnom “kutijom” koja bi bila zadužena za bežični prijenos podataka. 60GHZ WiGig tehnologija bi se pobrinula za prijenos ogromnih količina podataka bez kablova u tren oka. Ova brzina se trenutno može postići s gomilom kablova koji zaista ograničavaju iskustvo korisnika.

S time bi bila spojena i vanjska kamera koja bi snimala vanjski svijet – te bi imala podršku za funkciju proširene stvarnosti. Uređaj bi radio uz pomoć Appleovog vlastitog 5nm procesora. Na tu tehnologiju ćemo definitivno morati čekati, budući da Appleov najsnažniji čip, A11 Bionic, sada radi s 10nm tehnologijom.

Razvoj se odvija pod kodnim imenom T288, a lansiranje proizvoda se očekuje najranije 2020. godine. S obzirom na ambiciozne ideje, to i nije tako dugo.

Datum lansiranja proizvoda u 2020. godini odgovara Gurmanovim očekivanjima. Poznati Appleov prorok koji koristi pouzdane izvore kaže da će Apple Glass imati svoj zaslon, čipove i operativni sustav nazvan rOS (Reality Operating System). Prema Gurmanu, Apple trenutno ubrzava istraživanje i razvoj, a tražene tehnologije bit će dostupne za 2019. godinu.

Tim Cook je također podržao ideju AR/VR naočala, a zatim je uslijedio uobičajeni “ne prvi, već najbolji” govor:

Mogu vam reći da sama tehnologija koja je potrebna kako bismo ovo učinili na kvalitetan način ne postoji. Nešto što biste uskoro mogli vidjeti na tržištu ne bi bilo nešto s čime bi itko od nas bio zadovoljan. Mislim da velika većina ljudi ne bi bila zadovoljna tim proizvodom. Nije nas briga za to da budemo prvi, želimo biti najbolji i pružiti ljudima odlično iskustvo.

U skladu s izjavom, možemo shvatiti zdravo za gotovo da Apple ima nekoliko ideja o naočalama. Ali kao što je uvijek bilo kada je riječ o anonimnim izvorima, ne možemo znati koliko su CNET-ovi izvori pouzdani. Do 2020. nas dijeli još dosta vremena, a do tada ćemo definitivno saznati mnogo različitih informacija.

Izvor: The Verge

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!