imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple dobio zeleno svjetlo za testiranje 5G bežične mreže


Savezna komisija za komunikaciju dala je Appleu dopuštenje za testiranje bežične mreže 5. generacije. Međutim, istraživanje ne pokazuje je li njihov cilj prvenstveno učiniti iPhone uređaje pametnijima; ova tehnologija ima mnoge slojeve i mogućnosti primjene.

Prije dva mjeseca, pisali smo o novootkrivenoj dokumentaciji koja sadrži informacije o tome kako je Apple predao zahtjev Saveznoj komisiji za komunikaciju (Federal Communications Commission), skraćeno FCC, tražeći dopuštenje za testiranje 5G mreža. Čini se kako su upravo dobili zeleno svjetlo za nastavak istraživanja.

Test će se provesti na 28 GHz i 39 GHz javnim frekvencijama koje su prihvaćene za 5G mreže od strane FCC-a prije godinu dana, 14. srpnja, 2016. godine. Tvrtka će provoditi eksperimente milimetarskih valova na dva mjesta u blizini Milpitasa u Kaliforniji.

”Ove procjene dati će inženjerske podatke bitne za rad uređaja na budućim 5G bežičnim mrežama.” naveo je Apple u izvornom zahtjevu.

Prema dokumentaciji, tehnička pozadina za eksperimente bit će pružena od strane proizvođača Rhode & Schwartz, A. H. Systems, i Analog Devices.

To ne može značiti ništa drugo osim da Cupertino želi prilagoditi ovu tehnologiju za iPhone, iPade, i druge nepoznate uređaje koji podržavaju mobilne podatke koje možda imaju. Štoviše, Apple Insider je istaknuo da 28 GHz frekvencijski pojas zapravo smatra komunikacijskim kanalom između Zemlje i svemira. Kada smo već kod toga, Apple je upravo stvorio tim bivših rukovoditelja Googleovih satelita. Tko zna što se događa iza kulisa.

Apple Insider se također slaže s time da fokus vjerojatno nije učiniti iPhone 9 (ili kako god će već ime imati iPhone 2018) još pametnijim, već dodatno razviti projekte poput AR naočala, ili stvarni automobil Apple Car (i pri tome ne mislimo na software za samostalnu vožnju). Ti projekti bi mogli puno više profitirati od 5G-a nego jednostavni pametni telefoni i tableti.

5. generacija bežične mreže ima mnoge lijepe značajke. Morati će zadovoljiti sljedeće regulacije prema Savezu nove generacije mobilnih mreža:

  • Stope podataka od desetaka megabita u sekundi za desetke tisuća korisnika.
  • Stope podataka od 100 megabita u sekundi za gradska područja.
  • 1 Gb u sekundi istovremeno mnogim radnicima u istom uredu.
  • Nekoliko stotina tisuća istovremenih veza za bežične senzore.
  • Učinkovitost spektra značajno povećana u usporedbi s 4G-om.
  • Poboljšana pokrivenost.
  • Povećana učinkovitost signala.
  • Latencija znatno smanjena u usporedbi s LTE-om.

Jedva čekamo vidjeti što nam budućnost donosi. Apple Insider je mišljenja da bi Apple mogao stvoriti prednost nad konkurentima, ako uvedu 5G prije ostalih.

Izvor: Apple Insider

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!