imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple dobio zeleno svijetlo u Indoneziji

Apple dobio zeleno svijetlo u Indoneziji


Apple je prihvatio dogovor prema kojem će uložiti 44 milijuna dolara u iduće tri godine u Indoneziji. Zbog toga je indonezijska vlast odobrila početak prodaje njihovih uređaja na četvrtom najvećem tržištu počevši od 2017. godine.

Ovakva poslovna politika nije nepoznata Appleu, jer su nedavno na jednak način ušli na indijsko tržište. Kada su dogovorili s Vladom iznos koji će Apple uložiiti u državu, ušli su na drugo najveće tržište.

Apple dobio zeleno svijetlo u Indoneziji

Indijske novine Tempo tada su napisale slijedeće o ovom dogovoru:

Ogromna tehnološka tvrtka Apple Inc izgradit će centre istraživanja i razvoja rano u 2017. godini. Ministar komunikacija i informacija Rudiantara izjavio je kako je projekt u posljednjoj fazi razvoja.

Već tada je bilo jasno kako Indija nije najprofitabilnije tržište za premium proizvode. Ali, Apple vidi sjajnu budućnost u Indiji, kao što to vidi i u Indoneziji. Ove zemlje se nedvojbeno razvijaju vrlo brzo.

Nije od kritične važnosti da smo vrlo uspješni ovdje. Istina je kako postoji mnogo korisnika srednje klase koji stvarno žele pametni telefon, a mislim kako se možemo natjecati za postotak ovih korisnika. – Tim Cook, Apple CEO

Apple dobio zeleno svijetlo u Indoneziji

Indonezija ima iste zakone za ulagače kao i Indija: 30% proizvoda mora biti proizvedeno lokalno. Kako se određuje ovaj postotak nije u potpunosti jasno. Vjerojatno neće rezati telefone u tri dijela kako bi ih ponovno spajali. Dobar primjer bi bio da se softver proizvodi u Indiji, jer su softver i tehnička podrška jednako važan dio kupljenog proizvoda kao i sam uređaj. Appleov glasnogovornik potvrdio je kako će razvojni centar App Storea biti izgrađen u Indoneziji.

Apple planira uložiti oko 44 milijuna dolara u R&D (istraživanje i razvoj) odjel u iduće tri godine. Zbog toga, mogu distribuirati uređaje kojima je cijena najmanje 6 milijuna rupija (448 dolara). To znači kako svi iPhone uređaji mogu biti distribuirani. – Gusti Putu Suryawirawan, Generalni direktor Indonezijskog Ministarstva industrije

Apple dobio zeleno svijetlo u Indoneziji

Ovo se dogodilo baš u pravo vrijeme za Apple, jer je indonezijsko tržište sve brže razvija, unatoč činjenici da je zemlja u ranoj fazi razvoja internetske povezanosti. Ako mali postotak populacije od 250 milijuna ljudi počne koristiti Apple proizvode, tvrtka može biti izrazito zadovoljna.

Konkurencija također postaje ozbiljnija na ovom tržištu. Samsung ima 26% prodaje, a Oppo 19%, prema istraživanju IDC-a. Apple će se morati prilagoditi indijskom i indonezijskom tržištu, kao što su to učinili na kineskom, ako želi ostvariti dugoročan uspjeh.

Oppo je primjerice uspio ostvariti drugo mjesto na tržištu zbog sjajne srednje cijene za svoje uređaje. Također, imaju sjajnu tržišnu komunikaciju. Unatoč tome, ne moramo se bojati za Apple: oni najbolje znaju prodavati svoje proizvode, bez obzira na tržište.

Apple dobio zeleno svijetlo u Indoneziji

Nadolazećih nekoliko godina bit će iznimno važno za Apple, jer se predviđa kako će porast tržišta pametnih telefona usporiti do 2020. godine. Anketa Oppenheimera govori kako će Apple dosegnuti vrhunac prodaje do 2018. godine, nakon čega bi moglo doći do stagniranja, osim ako ne predstave “revolucionarni proizvod”, iako je sve teže izmisliti nešto novo na tržištu pametnih telefona.

Prodaja iPhonea dosegnut će vrhunac do 2018. godine. Apple ne može povećati vrijednost iPhonea, iPada ili Maca, a u tvrtki nema jasnog razumijevanja njihove uloge: u Cupertinu, ne znaju jesu li prije svega hardverska, softverska ili uslužna tvrtka. – analitičar Oppenheimera

Izvori: 9to5mac, Reuters, AppleApple.top i Appleinsider

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!