imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple dobio dozvolu za testiranje samovozećih automobila


Iako smo mislili kako je Appleov automobilski projekt stavljen na trajno čekanje ili čak u potpunosti obustavljen, sada su dobili dozvolu da testiraju samovozeće automobile u Kaliforniji. Je li Projekt Titan ipak živ?

Mnogi vjerodostojni izvori su potvrdili prošle godine: Apple neće imati svoj automobil, iako su zaposlili mnoge izvrsne inženjere iz Tesle i drugih tvrtki koje su specijalizirane za samovozeće tehnologije. Ipak, sudeći prema tome kako stvari trenutno stoje, imat će svoj softver za automobile: tvrtka sa sjedištem u Cupertinu ima viziju postanka platforme u automobilskoj industriji, umjesto projektiranja vlastitog automobila.

01_apple_permitted_to_test_selfdriving_software

Prema Bloombergovim informacijama, Apple će uskoro započeti s testiranjem softvera, u stvarnim situacijama i na javnim cestama, za što su dobili potrebne dozvole. Naravno, Apple nije jedina tvrtka sa sličnim ambicijama: mnogi poznati proizvođači automobila i oni nešto manje poznati se nalaze na popisu onih koji su dobili ovu dozvolu. Appleov softver je strogo čuvana tajna, stoga je osoba koja je podijelila ove informacije s Bloombergom zatražila da ostane anonimna.

Autonoman softver koji je Apple razvio bi mogao biti “proizvod” s kojim bi Apple mogao ući na automobilsko tržište, pod uvjetom da testno razdoblje završi s pozitivnom notom. Prognoze predviđaju kako će do kraja sljedećeg desetljeća samovozeći softver upravljati jednom četvrtinom svakog kilometra, bez potrebe za ljudskom interakcijom. Apple to dobro zna, te zna koliko potencijala leži u ovoj tehnologiji.

02_apple_permitted_to_test_selfdriving_software

Ova utrka će biti ogromna: znamo za 29 tvrtki koje su primile slične dozvole za testiranje u Kaliforniji od državnog DMV-a (Odjela za motorna vozila). Baš kao i prije, testovi će se provoditi s vozačem u automobilu, koji će nadzirati test te intervenirati ako se dogodi bilo kakva greška. Kalifornijski Odjel za motorna vozila je također dodao kako su odobrili dozvole za tri Lexusa RX450h 2015 i šest vozača.

Prethodno, Apple je odbijao odgovarati na pitanja o automobilskom projektu: u međuvremenu, zamolbe za dozvolu su predali u prosincu prošle godine. Prema trenutnim dozvolama, ako automobili koji sudjeluju u testiranju izazovu prometnu nesreću, tvrtka je to dužna prijaviti unutar 10 dana, i vjerojatno neće moći spriječiti nesreću od toga da postane javno znanje. Svi znamo kakav je Apple: ništa neće ostaviti slučaju, budući da bi cijela tehnologija bila prikazana u lošem svijetlu kada bi jedna od tvrtki uzrokovala nesreću tijekom testnog razdoblja.

03_apple_permitted_to_test_selfdriving_software

Apple trenutno provodi istraživanja i razvoj u mnogim centrima i manjim specijaliziranim uredima vezano uz ovu temu. Bloomberg pretpostavlja kako tvrtka ima tajni ured u Sunnyvale-u, nedaleko od Apple Parka koji je još uvijek u izgradnji te još jedan u Kanadi, gdje inženjeri rade na operativnom sustavu – samoj duši platforme. Trenutno nema objašnjenja za Appleovu potrebu razvijanja različitih dijelova toliko odvojenih jedni od drugih, iako jedna teorija predlaže da tako vjerojatno žele smanjiti količinu informacija kojima ljudi imaju pristup, te smanjiti mogućnost odavanja poslovnih tajni.

Apple bi u budućnosti mogao projektirati svoj automobil. Trenutno se čini kako je njihov primarni cilj stvaranje autonomnog softvera koji bi mogao poslužiti mnogim automobilskim markama, što je vrlo neobično za Apple. Do sada, Apple je pružao i hardver i softver u svim slučajevima, s iznimkom CarPlaya. Jedva čekamo vidjeti što će tim vođen Bobom Mansfieldom smisliti, i što će Apple moći učiniti u ovom relativno nepoznatom području.

Izvor: Bloomberg

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.