imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Apple bi mogao postati prva tvrtka vrijedna BILIJUN dolara


Cupertino je vrlo blizu prelaska tajanstvene psihološke granice. Prema nekim procjenama, unutar samo jedne godine očekuje se tržišna kapitalizacija od 1000 milijardi dolara. Apple doživljava nevjerojatan uzlet na burzi.

Znamo da Apple ima puno novaca – imaju dovoljno kapitala za kupnju tvrtke veličine Disneya ili Tesle. Međutim, novac je jedna stvar, jer prava vrijednost Applea leži u njezinoj tržišnoj kapitalizaciji. Drugim riječima, radi se o svoti koju biste trebali dati za kupnju svih dionica tvrtke, ako je želite kupiti u cjelini. Ta se vrijednost mijenja ovisno o tečaju dionica.

Prošle je godine Apple doživio pad vrijednosti na tom području, ali sada, 2017. godine, opet imaju uzlaznu putanju. U veljači su dosegnuli najvišu cijenu do sada, i to od 134,85 dolara po dionici, a ta vrijednost nastavlja rasti. Ako kliknete na one dvije ukrštene izlomljene linije u gornjem desnom kutu naše stranice, vidjet ćete da je trenutna vrijednost APPL dionica 153,01 dolar.

01_Apple_might_become

Zahvaljujući tom rastu, tržišna kapitalizacija dosegla je neslućene visine od otprilike 800 milijardi dolara. Ostalo im je „samo“ 200 milijardi dolara da dosegnu još nikada ostvarenu tržišnu kapitalizaciju od jednog bilijuna dolara. Prema tvrdnjama analitičara Briana Whitea, iz investicijske tvrtke Drexel Hamilton s Wall Streeta, nećemo trebati dugo čekati. On je jučer povećao Appleov tečaj sa 185 dolara na 202 dolara, ističući da će tvrtka doći do jednog bilijuna unutar ove godine. Ako se ovi trendovi nastave, tržišna bi kapitalizacija mogla lako doći do 1,05 bilijuna dolara.

Appleovi investitori imali su razloga za brigu kada je tvrtka objavila financijsko izvješće za prvi kvartal. APPL dionice odmah su počele padati, a stale su tek na 144,27 dolara i to samo zato što su analitičari s Wall Streeta predvidjeli veće brojke. Appleu od tada odlično ide, a dionice opet drže vodeće pozicije.

02_Apple_might_become

Imamo jednu zanimljivu činjenicu! Da sakupite 800 milijardi dolara u kovanicama od jednog eura, mogli biste izgraditi toranj visok 1,7 milijuna kilometara – to je 4,5 puta više od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, a trebalo bi vam 5,7 sekundi da prijeđete tu udaljenost brzinom svjetlosti.

Izvor: Macrumors

iPhone_SE_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.