imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kada bismo mogli očekivati lansiranje iOS-a 12 beta?

Provjerili smo tendencije posljednjih nekoliko godina.

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple bi mogao poduzeti ogroman korak prema proširenoj stvarnosti


Tema beskrajnih mogućnosti skrivenih u proširenoj stvarnosti je dugo vremena bila na Appleovom tanjuru, ali do sada nikakav razvoj nije podržao tvrtkinu predanost ovoj tehnologiji. Hardware koji će se nalaziti u iPhoneu 8 će biti mal za moguću AR funkciju: morat će stvoriti okruženje za razvojne programere kako bi proširena stvarnost funkcionirala. Apple bi mogao načiniti najveći korak prema tome večeras.

Ako ne znate što je proširena stvarnost, ili AR (Augmented Reality), vjerojatno ste živjeli ispod kamena ili vas jednostavno nije briga što je uređaj koji se nalazi u vašim rukama i koji koristite, temeljen na tehnologiji koja se nalazi na samome početku svog razvoja. U suštini, proširena stvarnost znači da se okružujemo računalno generiranim predmetima u vrlo stvarnom okruženju.

01_apple_may_be_making_huge_steps_towards_ar

To bi mogla biti karta koja pokazuje kakve trgovine se nalaze u vašoj blizini uz pomoć fotografije koju pruža kamera, ili aplikacija za dizajn interijera koja će pretvoriti kuću koju ste stvorili u svojoj glavi u (proširenu) stvarnost na zaslonu telefona baš poput holograma. Prošlogodišnja hit aplikacija, Pokémon GO pripada ovdje, kao i vrlo popularna aplikacija za slanje slika Snapchat.

Proširenu stvarnost možemo podijeliti u tri veće grupe. Najjednostavniji tip je kada aplikacija stavlja 2D natpis na sliku uživo. Sve što se događa u ovom slučaju je da aplikacija mjeri dubinu okruženja i natpis se kreće naprijed-natrag oko potpuno ravnog objekta. Snapchat može mjeriti istu dubinu s 3D predmetima, te smjestiti sličnu 3D sliku na vrh kako bismo mogli šetati okolo. To je prilično sci-fi.

02_apple_may_be_making_huge_steps_towards_ar

Posljednja kategorija koja je i vrh ove tehnologije je kada vidimo vrlo sličnu sliku, no posebna kamera (primjerice infracrvene kamere i drugi senzori koji mjere dubinu, ili “osjete prostor”) je uparena s pozadinom softwarea: to također rezultira preciznijim proračunima. Ljudi vide nešto slično tome u iPhoneu 8 što već postoji. Pokušali su to stvoriti u Lenovo Phabu 2 izgrađenom na Google Tangu.

Kako bi Apple prvi postigao nešto ogromno u vezi s proširenom stvarnosti, trebat će im podrška za razvojne programere. Trenutno nema dostupnog API-a za praćenje objekata u stvarnom vremenu, a ne postoji platforma za razvoj. Budući da Apple danas vjerojatno neće izaći s iPhoneom koji će biti kompatibilan s 3D proširenom stvarnosti – tijekom jeseni najranije -, možda će trebati pristupiti ovome iz kuta softwarea.

03_apple_may_be_making_huge_steps_towards_ar

Predsjednik Uprave Applea Tim Cook ranije je rekao o proširenoj stvarnosti kako je jednako velika ideja kao i pametni telefoni. To pretpostavlja kako će Apple u budućnosti smjestiti mogućnosti proširene stvarnosti izvan iPhonea, možda u naočale za proširenu stvarnost, jednom kada tehnologija bude spremna za praktično korištenje. Do tada, sve što nam preostaje je igranje bez telefona: prvi korak u tom smjeru bio bi omogućavanje većeg pristupa informacijama o kameri programerima.

Smatram kako je riječ o ideji koja je velika kao ideja za pametni telefon. On je za sve, ne morate razmišljati o iPhoneu u smislu određene demografije, zemlje ili vertikalnog tržišta: namijenjen je za sve. Mislim da je AR tehnologija toliko velika, u toj mjeri. Uzbuđen sam zbog toga što bi se moglo napraviti, a popravilo bi mnoge živote. Osim toga, bilo bi i zabavno. Gledam na AR kao što gledam na silicij u iPhoneu, nije riječ o proizvodu kao takvom, nego o tehnologiji.

04_apple_may_be_making_huge_steps_towards_ar

Naravno, ovo podiže pitanja o Appleovom super tajnom sigurnosnom sustavu; međutim krajnje je vrijeme da naprave prvi korak i izdaju “ARKit” ili programere, jer ćemo morati čekati više od 4 mjeseca na izlazak iPhonea 8. Nakon što zabava počne i programeri počnu stvarati korisne i dobre aplikacije za iPhone koje koriste proširenu stvarnost, onda ćemo možda moći razmišljati o naočalama za proširenu stvarnost. Hoće li Apple danas napraviti prvi korak u tom smjeru?

Ovo je naš posljednji članak prije početka WWDC-a. Molimo provjerite iMagazin web-stranicu za najnovije vijesti.

Izvor: The Verge

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!