imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Apple bi mogao dizajnirati vlastite čipove


Prema navodima Marka Gurmana, Bloombergovog stručnjaku za sve o Appleu, tvrtka bi mogla napraviti veliki korak naprijed te od 2020. godine zamijeniti Intelove procesore vlastitim čipovima. Na taj bi način mogli osjetno unaprijediti čitav ekosustav.

Anonimni izvori podijelili su s Bloombergom neke informacije o Appleovim mogućim planovima. Ako je vjerovati Gurmanu, koji se do sada dokazao kao odlično informiran novinar, Apple je počeo s pripremom najveće promjene vezane uz Mac u zadnjih nekoliko godina, kodnog imena Kalamata. Naime, tvrtka će navodno zamijeniti Intelove procesore u Macovima vlastitim čipovima.

Ovo bi mogao biti prvi korak veće strateške promjene, koja je već dobila zeleno svjetlo čelnih ljudi tvrtke. Njezin osnovni cilj jest što više povezati hardver i softver. U slučaju iPhonea i iPada, to je već učinjeno, jer su njihovi ARM procesori dizajnirani u Appleu. Ako uspiju isto to učiniti i za Mac, Cupertinu bi se otvorila vrata za mnoge mogućnosti.

Za početak, tako bi se srušile brojne barijere. Intel odlučuje kada će se lansirati nova generacija procesora, pa je na Appleu da prema tome prilagodi svoje planove o lansiranju novih Macova. Trenutno svi konkurenti – Dell, HP, Lenovo, Asus – ovise o Intelovim rješenjima, što znači da svi imaju jednake mogućnosti. Za sada.

Također, ne zaboravimo prethodno procurjeli projekt Marzipan: Gurman je podijelio informaciju da Apple radi na novom, univerzalnom App Storeu, te mogućnosti da koristimo iOS aplikacije na Macu. Ako se te dvije platforme zbilja tako brzo kreću prema sjedinjenju, neophodno je da istim putem krenu i njihovi hardveri. A Appleovi vlastiti procesori idealna su šansa za to.

Naravno, Gurman je vrlo oprezan kada govori o ovoj temi. Očekuje da će se prvi znakovi promjene pojaviti oko 2020., te da će u početku samo uređaji slabijih performansi, poput MacBooka i MacBook Aira, dobiti vlastite procesore. Sljedeći na redu bio bi iMac Pro, a potom i Mac Pro. Također je naglasio kako je sve moguće te da uvijek postoji realna šansa da Apple obustavi čitav projekt.

Ipak, to neće spriječiti reakciju burze na vijesti. Intelove dionice odmah su pale za 9,2%, što je najveći pad u posljednje dvije godine unutar industrije. Situacija se s vremenom popravila, ali to nije velika utjeha za ulagače. Reakcija tržišta očekivana je, jer gotovo 5% Intelovog godišnjeg prihoda dolazi od Applea.

Sada zapravo čekamo daljnje vijesti i naznake promjena. Gurman je već rekao kako bi Marzipan mogao biti najveći hit iOS-a 12 te ovogodišnjeg WWDC-a, te da će Apple tada predstaviti stabilniji sustav. Ali ništa nećemo znati sa sigurnošću prije 4. lipnja.

Izvor: Bloomberg

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!