00_apple_could_buy_tesla_cover

Apple bi čak mogao kupiti Teslu ili Disney

#Vijesti
2017. 05. 08.

Analitičar Citigroupa misli kako je došlo vrijeme da Apple počne trošiti ogromnu financijsku rezervu na kojoj sjede, samo kako bi smanjili količinu novca koji imaju u inozemstvu. Potencijalne tvrtke u koje bi Apple mogao investirati su Tesla, Netflix i Disney.

Svi znaju da Apple ima puno novaca. PUNO novaca. Toliko novca da u najnovijem kvartalnom fiskalnom izvješću stoji kako su Appleove financijske rezerve prešle crtu od četvrtine trilijuna. U dolarima. To je dovoljno novca da postoji vrlo malo, skoro ništa što tvrtka ne bi mogla kupiti, samo zato. Ipak, postoji jedan mali problem.

01_apple_could_buy_tesla

Nije važno koliko novaca imaju, većina toga (preko 90%) se nalazi u inozemstvu u mnogo različitih zemalja. Ovo je razumljivo, nitko ne voli plaćati poreze. Apple također ne voli plaćati poreze, stoga su stavili novac u mjesta gdje mogu zadržati većinu za sebe. Ali, čak i ako biste željeli vratiti par milijardi natrag u SAD, morali biste platiti porez poslije toga, stoga bi vam oko 35% tog novca bilo oduzeto na granici.

Onda je došao trenutni predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, kojemu se ne sviđa činjenica da je toliko “američkog novca” u inozemstvu, stoga je smislio plan kako bi potaknuo ljude. U poreznoj reformi, on je omogućio tvrtkama da vrate novac s poreznom stopom od 10% umjesto prethodnih 35%. Ovo je jednokratna ponuda, pa Apple mora stvarno razmisliti o tome hoće li prihvatiti Trumpovu ponudu ili ne.

02_apple_could_buy_tesla

Ako bi Apple odlučio premjestiti svoja novčana sredstva, odjednom bi imali otprilike 230 milijardi dolara u Cupertinu s kojima bi morali nešto učiniti. Što biste drugo mogli učiniti s tolikom ogromnom količinom novca, osim potrošiti ga kroz veličanstvenu kupovinu? Ovdje u igru ulazi tim analitičara Citigroupa, po čijem mišljenju bi ova veličanstvena kupovina trebala biti shvaćena kao vrlo stvarna mogućnost. Govore o kupnji tvrtki poput Netflixa, Disneya, Tesle, Activision Blizzarda, Electronic Artsa, Take Two Interactive Softwarea i Hulu.

To bi moglo zvučati ludo na početku, ali čak i kada razmislite o tome; čak se ni analitičari nisu previše trudili opravdati zbog čega su mislili baš na ove tvrtke kao potencijalne kupovne točke za Apple. Ipak, kupnja Netflixa ili Hulu-a bi imala smisla zato što Apple zaista želi učiniti nešto u pogledu TV-a. Više od toga, čak ni kupnja Disneya ne bi bila pretjerana, iz istih razloga. Ali kupnja Blizzarda ili EA koji su prvenstveno uključeni u proizvodnju igara i kako bi se mogli uklopiti u Appleov profil, to je misterija svima nama.

03_apple_could_buy_tesla

Da ne spominjemo Teslu. Elon Musk se ne čini kao tip osobe koji bi prihvatio par milijardi dolara za svoj san da pretvori čovječanstvo u intergalaktičku vrstu…

Izvor: Reuters

Komentiraj