imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Apple bi čak mogao kupiti Teslu ili Disney


Analitičar Citigroupa misli kako je došlo vrijeme da Apple počne trošiti ogromnu financijsku rezervu na kojoj sjede, samo kako bi smanjili količinu novca koji imaju u inozemstvu. Potencijalne tvrtke u koje bi Apple mogao investirati su Tesla, Netflix i Disney.

Svi znaju da Apple ima puno novaca. PUNO novaca. Toliko novca da u najnovijem kvartalnom fiskalnom izvješću stoji kako su Appleove financijske rezerve prešle crtu od četvrtine trilijuna. U dolarima. To je dovoljno novca da postoji vrlo malo, skoro ništa što tvrtka ne bi mogla kupiti, samo zato. Ipak, postoji jedan mali problem.

01_apple_could_buy_tesla

Nije važno koliko novaca imaju, većina toga (preko 90%) se nalazi u inozemstvu u mnogo različitih zemalja. Ovo je razumljivo, nitko ne voli plaćati poreze. Apple također ne voli plaćati poreze, stoga su stavili novac u mjesta gdje mogu zadržati većinu za sebe. Ali, čak i ako biste željeli vratiti par milijardi natrag u SAD, morali biste platiti porez poslije toga, stoga bi vam oko 35% tog novca bilo oduzeto na granici.

Onda je došao trenutni predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, kojemu se ne sviđa činjenica da je toliko “američkog novca” u inozemstvu, stoga je smislio plan kako bi potaknuo ljude. U poreznoj reformi, on je omogućio tvrtkama da vrate novac s poreznom stopom od 10% umjesto prethodnih 35%. Ovo je jednokratna ponuda, pa Apple mora stvarno razmisliti o tome hoće li prihvatiti Trumpovu ponudu ili ne.

02_apple_could_buy_tesla

Ako bi Apple odlučio premjestiti svoja novčana sredstva, odjednom bi imali otprilike 230 milijardi dolara u Cupertinu s kojima bi morali nešto učiniti. Što biste drugo mogli učiniti s tolikom ogromnom količinom novca, osim potrošiti ga kroz veličanstvenu kupovinu? Ovdje u igru ulazi tim analitičara Citigroupa, po čijem mišljenju bi ova veličanstvena kupovina trebala biti shvaćena kao vrlo stvarna mogućnost. Govore o kupnji tvrtki poput Netflixa, Disneya, Tesle, Activision Blizzarda, Electronic Artsa, Take Two Interactive Softwarea i Hulu.

To bi moglo zvučati ludo na početku, ali čak i kada razmislite o tome; čak se ni analitičari nisu previše trudili opravdati zbog čega su mislili baš na ove tvrtke kao potencijalne kupovne točke za Apple. Ipak, kupnja Netflixa ili Hulu-a bi imala smisla zato što Apple zaista želi učiniti nešto u pogledu TV-a. Više od toga, čak ni kupnja Disneya ne bi bila pretjerana, iz istih razloga. Ali kupnja Blizzarda ili EA koji su prvenstveno uključeni u proizvodnju igara i kako bi se mogli uklopiti u Appleov profil, to je misterija svima nama.

03_apple_could_buy_tesla

Da ne spominjemo Teslu. Elon Musk se ne čini kao tip osobe koji bi prihvatio par milijardi dolara za svoj san da pretvori čovječanstvo u intergalaktičku vrstu…

Izvor: Reuters

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.