imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Apple AirPods u našim ušima

Apple AirPods u našim ušima


Dugotrajan proces čekanja je prethodio novim bežičnim slušalicama od Applea, ali konačno su došle, te smo ih odmah testirali. Je li čekanje bilo vrijedno?

Apple je napravio vrlo riskantan potez i maknuo je ulaz za slušalice na novom iPhone 7 modelu. Korisnici nisu mogli vjerovati, ali su svejedno kupili novi iPhone, baš kao što su kupili i prijašnje modele. Što su morali napraviti kako bi slušali glazbu na novom uređaju?

S jedne strane, mogli su koristiti slušalice s Lightning ulazom, koje su dobili s novim uređajem, ili koristiti stare slušalice uz adapter koji su također dobili s uređajem, a mogli su koristiti i bežične slušalice. Korisnici su nestrpljivo čekali izlazak AirPods slušalica koje je Apple najavio. Stvari su se dodatno zakomplicirale kada je Apple odgodio izlazak slušalica, te su poslali vrlo ograničenu količinu slušalica krajem prosinca, umjesto krajem listopada.

Apple AirPods u našim ušima

Dizajn

Apple je imao nekoliko upitnih rješenja za dizajn u prošlosti. Sjetimo se samo Battery Casea ili Magic Mousea koji se mogao puniti samo na dnu, a možemo spomenuti i Apple Pencil koji morate puniti na dnu iPada.

AirPods slušalice su savršene po ovom pitanju. Kutija odlično funkcionira kao punjač, a predivno izgleda. Apple je stvorio pravi mali bijeli dragulj. Kutija se otvara vrlo dobro te unutra savršeno stanu dvije slušalice. Slušalice sjedaju magnetski na svoje mjesto, a kutija se također tako zatvara, dok se na dnu nalazi Lightning ulaz, pomoću kojeg ju možete puniti s kabelom koji je uključen.

AirPods izgledaju isto kao i EarPods, slušalice na koje smo navikli, samo nemaju kablove koji bi se mogli zapetljati. Dvije predivne male stvari s kromiranim crtama na dnu: ne postoje slušalice koje imaju više minimalističan izgled. Jedino što vizualno iskače su dva mala senzora, koja znaju kada ih imate u ušima ili izvan njih, kako bi se automatski zaustavila ili nastavila glazba. Unutar AirPods slušalica, nalazi se W1 čip.

Apple AirPods u našim ušima

Možda će vam se činiti čudno, ali AirPods slušalice bolje ostaju u ušima od EarPodsa. Dva su razloga za to. Prvi je što su AirPods vjerojatno lakše od EarPodsa (iako ih nismo izmjerili). Drugi je što ih kablovi ne izvlače iz ušiju. Praktički se sakriju u vaše uši bez da obraćate pažnju na njih. Možete trčati i skakati bez straha da će vam ispasti uz ušiju.

Razlika između ovih i ostalih bežičnih slušalica je nebo i zemlja, a riječ je o vjerojatno najudobnijim slušalicama na tržištu. Potrebno je naviknuti se na to kako izgledaju u ušima, ali smatramo kako će uskoro biti prirodan dio Appleovog brenda, kao što su to postale slušalice s bijelim kablovima u moru slušalica s crnim kablovima.

Postavljanje slušalica

Većina korisnika je već imala iskustva s nekim bežičnim slušalicama, pa vjerojatno znaju koliko problema može biti s njima. Uključite Bluetooth uređaj. Otključajte telefon, otvorite postavke, otvorite Bluetooth postavke, držite gumb na uređaju dugo, nađite ga na popisu, čekajte, molite se, čekajte povezivanje itd. I onda radi ili ne radi.

Apple AirPods u našim ušima

AirPods slušalice nisu takve. Uparite ih na slijedeći način:

Otvorite kutiju i odmah se pojavi prozor na vašem iPhoneu kako je vaš uređaj spojen.

To je to. Traje otprilike dvije sekunde. Kada to napravite, svi uređaji koji su spojeni na iCloud računu bit će povezani sa slušalicama. Apple Watch, iPad, Mac… Kad bi sve na svijetu bilo tako jednostavno.

Apple AirPods u našim ušima

Zvuk

Došli smo do najbitnije stavke u testiranju, barem kada je riječ o slušalicama, jer bi to trebao biti najvažniji kriterij. Zvuče jednako dobro kao EarPods slušalice. Ni manje ni više. Ako imate EarPods slušalice, znate kako će zvučati AirPods. Imaju dovoljno basa, moglo bi biti više dinamike u zvuku, ali ukupna kvaliteta je vrlo dobra. Ne bismo nazvali zvuk lošim, ali nije vrhunski.

Korištenje AirPods slušalica savršeno je za uredske prostore, ali zvuk nije izoliran, te ćete ćuti buku primjerice u javnom prijevozu. Ako vam to predstavlja problem, ili vam je izrazito bitna vrhunska kvaliteta zvuka, AirPods slušalice vjerojatno nisu za vas. Za prosječnog korisnika iPhonea, AirPods slušalice će vjerojatno biti savršene. Postoje mnogo bolje in-ear slušalice, ali AirPods su sjajne za slušanje podcastova, za situacije gdje nema previše vanjske buke i slično. Još jedna prednost nad ostalim imenima kao što su Klipsch ili BeoPlay je što vam se uši neće umoriti od dužeg korištenja, što se ne bi moglo reći za proizvode navedenih tvrtki. Ukratko, ako vam se sviđaju dosadašnje Apple slušalice, svidjet će vam se i AirPods.

Apple AirPods u našim ušima

 

Korištenje i baterija

Imamo Siri! Ako ste jedan od onih korisnika koji često koristi Siri, bit ćete vrlo zadovoljni, jer ćete moći razgovarati s osobnim asistentom preko AirPods slušalica. Jedina stvar koju morate napraviti kako biste pristupili asistentu je dva puta tapkati po slušalici. Moguće je podesiti da su dva tapkanja pauziranje i puštanje glazbe, ali ne možete podešavati glasnoću bez razgovora sa Siri. To je možda problem, jer ne želite u svakoj situaciji koristiti Siri kako biste mijenjali glasnoću. Ali, moguće je izvaditi jednu slušalicu kako biste razgovarali s nekim, a glazba će se nastaviti kada vratite slušalicu, što je vrlo korisna opcija.

Bluetooth domet je odličan, moguće je hodati po prosječnom uredu bez problema. Domet je 15-20 metara od vašeg telefona čak i iza zida. Nemamo zamjerki ni na trajanje baterije, jer jedno punjenje traje oko 5 sati slušanja, a u kutiji se slušalice pune, što znači sveukupno više od 24 sata trajanja.

Kutija napuni AirPods za tri sata korištenja u manje od 15 minuta. Ovakvo rješenje je vrlo praktično, jer osim što se slušalice brzo pune u kutiji, nećete ih niti izgubiti dok se pune jer su na sigurnom. Jedini problem je ako ostavite kutiju u uredu, jer ih nećete moći puniti kod kuće, ali nije ni to propast svijeta. Jedna baterija se ne može pojedinačno puniti bez docka ili micro-USB kabela.

Zaključak

Pozitivne strane: AirPods nisu savršene slušalice, ali Apple je u njih uključio sve što je mogao. Prosječan korisnik bit će zadovoljan s kvalitetom zvuka, ima vjerojatno najbolje izvedenu Bluetooth povezivost, baterija dugo traje i vjerojatno su najudobnije slušalice u ovoj kategoriji.

Negativne strane: ograničene mogućnosti upravljanja, dosta su skupe, iako nisu najskuplje u odnosu na ostale bežične slušalice na tržištu.

Trebate li ih odmah kupiti? Vjerojatno da. Nažalost, u ovom trenutku nisu dostupne, nego ćete se morati strpiti do iduće godine.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!