imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

U App Storeu je krenuo lov na nepravilno korištene emojie


Apple djeluje brzo kada je riječ o emojima. U posljednje vrijeme, upozorili su razvojne programere mnogih popularnih aplikacija da ispravno koriste emojie jer bi se u suprotnome njihove aplikacije uskoro mogle naći izvan App Storea.

Nema iznimaka, te su čak i Slack i WhatsApp upozoreni da koriste male žute glave onako kako bi ih se trebalo koristiti. Sljedeći puta neće biti upozoreni, nego će dobiti zabranu na App Storeu, što bi također moglo utjecati na korisnike Facebooka, kao i na korisnike druge usluge za slanje poruka, WhatsAppa.

Što bi ovo neispravno korištenje emojia moglo značiti prema Appleu? Emojipedia tvrdi da postoji nekoliko razina povrede pravila. Prvenstveno, Appleu se ne sviđa kada programeri koriste likove koji su njihov zaštitni znak u logotipima, gumbima i naljepnicama ili u tekstualnim poljima u kojima se izvorna tipkovnica ne može koristiti. Stoga, njihova upotreba nije dopuštena ni u obavijestima.

Kršenje tog pravila bi moglo rezultirati ne samo time da Apple ukloni aplikaciju sa Storea, već i time da ne dopusti programerima učitavanje njihovog proizvoda. Ozbiljniji prijestup nastaje kada programer koristi Appleove emojie na Androidu ili drugim platformama. Prethodno spomenute aplikacije su to radile, ali nakon upozorenja, odmah su promijenile postavke emojia.

Iako se ova pravila možda čine smiješnima, Apple je učinio ono što je morao kako bi izbjegao još veći problem. Vrijednost emojia – kao i animojia – sve više i više raste, čak i ako su svi dostupni na svim uređajima koje pokreće Unicode. Jedina razlika je u tome da njihov izgled ovisi o sustavu koji ih pokreće.

Popis emojia u Unicodeu se proširuje iz godine u godinu, a Appleovi grafički dizajneri neumorno rade kako bi stvorili mnoštvo novih emotikona koji bi se mogli činiti beskorisnima. Koliko njih koristite?

Izvor: Emojipedia

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!