imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Android gubi tržišni udio u EU

Bivši Android korisnici povećali udio iPhone-a diljem Europe


Najnoviji podaci koje je podijelio Kantar Worldpanel ComTech pokazuju kako su korisnici koji su odlučili zamijeniti svoje Android uređaje u zadnjih nekoliko mjeseci pomogli iOS platformi u povećanju svog udjela diljem Europe.

Prikupljeni podaci dolaze iz najvećih tržišta u Europskoj uniji – Velika Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske – i pokazuju kako je udio iOS-a porastao za 1.8 postotnih bodova u usporedbi s prošlom godinom na ukupno 20.3% tržišnog udjela. Od toga, 32,4% novih Apple korisnika zamijenilo je svoje Android uređaje za iOS uređaje, što je dovelo do pada Androidovog udjela u prošlom tromjesječju za 3.1 %.

U prvom tromjesječju ove godine, iPhone 6 i iPhone 6 Plus modeli i dalje su privlačili nove kupce diljem Europe, uključujući i korisnike koji su prije kupnje Apple-ovih uređaja bili vlasnici Android pametnih telefona. U prosjeku, ako gledamo prodaju na pet najvećih tržišta u Europi, 32.4% novih Apple korisnika prebacilo se na iOS s Androida. – Carolina Milanesi, voditelj istraživanja u Kantar Worldpanel ComTech

Osim Europe, Apple je zabilježio rast i na drugim tržištima tijekom zadnjeg tromjesječja. U Kini, Apple je po Kantarovim podacima narastao s 17.9% udjela u prvom tromjesječju 2014. godine, na 26.1% ove godine. 38% kupaca iPhone modela kupilo je ih je na preporuku prijatelja i poznanika, dok samo 23% njih sjeća se da su vidjeli oglas.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Android je zabilježio lagani rast od 0.2% u usporedbi s prvim tromjesječjem prošle godine, na 58,1% tržišnog udjela. LG je imao izuzetno dobro prvo tromjesječje s rastom odjela na 10.8% u usporedbi sa 7.4% prethodne godine, dok je Samsung zadržao drugo mjesto. Zanimljiva informacija je da iPhone 6 i iPhone 6 Plus modeli u ovom trenutku čine 18% svih iPhone koji se koriste u SAD, dok 64% korisnika posjeduje iPhone 5 ili novije modele što je jako dobra vijest za Apple Watch koji radi samo s novijim iPhone modelima.

Kantar je također napravio i zanimljivu interaktivnu mapu na kojoj možete pregledati sve podatke:

Izvor: 9to5Mac

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!