imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

AirPort Express sada podržava AirPlay 2


Apple je objavio 7.8 ažuriranje drevne AirPort Express Wi-Fi bazne stanice, koja je opremljena audio izlazom. Ažuriranje je učinilo i AirPlay 2 dostupnim.

Prije su postojala nagađanja koja su tvrdila da bi uskoro 7 godina star AirPort Express koji je predstavljen 2012 mogao dobiti AirPlay 2 podršku, jednu od najvažnijih novih značajki iOS-a 11.

Snovi se ostvaruju, Apple je jučer objavio 7.8 ažuriranje softvera koje sadrži ovu funkciju. To čini uređaje koje pokreće iOS 11.4.1 ili iOS 12 sposobnima za reprodukciju glazbe pomoću AirPort Expressa koji sada ima multi-room podršku i može surađivati s drugim uređajima koji podržavaju AirPlay 2.

Evo kratkog sažetka za one koji ne znaju za što su AirPlay i AirPlay 2 dobri:

Što je AirPlay 2?

AirPlay je Appleova tehnologija za bežično streamanje, koja omogućuje korisnicima da pristupe medijskom sadržaju sa svojih uređaja na Apple TV-u i drugim podržanim dodacima. Primjerice, možete jednostavno i bežično slušati glazbu sa svog iPhonea preko zvučnika.

Najveća prednost AirPlaya jest to što funkcionira na WiFi osnovi, pa ima mnogo širi domet nego povezivanje Bluetoothom. Također, radi se o važnom dijelu Appleovog sustava, pa je proces uparivanja prilično bezbolan, a ujedno se radi o intuitivnom te duboko integriranom rješenju.

Što sve zna AirPlay 2?

AirPlay je dobio svoj sadašnji oblik 2010. godine. Od tada je prošlo sedam godina, a kao što ste vjerojatno pretpostavili, u međuvremenu nije bilo neke značajne nadogradnje. Međutim, ta je tehnologija sada dobila nekoliko važnih dodataka.

Glazba može svirati prilično dugo nakon što se maknete iz dometa WiFi-ja, i to zahvaljujući dužem međuspremniku. Ovime bi se općenito moglo smanjiti vrijeme čekanja tijekom playbacka, čime bi se znatno umanjile šanse da se jave nepravilnosti u prijenosu.

Ipak, najvažnija nadogradnja AirPlaya 2 nije to, nego podrška za višeprostorne sustave. Zahvaljujući tome, možete upravljati prijenosom ne nekoliko zvučnika. Ova je mogućnost već bila dostupna u slučaju korištenja Maca, ali ne i za iOS sustave. Ali od sada nadalje, sve što vam treba jest pristup Kontrolnom Centru.

Zvučnici s podrškom za AirPlay 2 od sada će biti prikazani u Appleovoj aplikaciji Home, uz ostale HomeKit dodatke. Još uvijek ne znamo čemu će sve ovo služiti, ali pretpostavljamo da će imati nekakvu ulogu u automatizaciji doma. Primjerice, ako u aplikaciji pokrenete naredbu „I am home“, neće se samo uključiti svjetla i ostali uređaji, nego će početi svirati i vaša omiljena glazba.

Ipak, znamo da aplikacija Home podržava naredbe za Siri. Drugim riječima, ako aplikaciji dodate AirPlay 2 dodatke, moći ćete istovremeno glasovno upravljati glazbom u kuhinji te u dnevnoj sobi.

(via MacRumors)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!