imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Adobe Scan: najbolja besplatna aplikacija za skeniranje


Jučer je objavljena nova iOS aplikacija, Adobe Scan. Kao što sam naziv govori, radi se o aplikaciji koja pretvara vaše fotografije dokumenata u lijepe i lako čitljive .pdf zapise.

Vjerojatno nikome ne trebamo predstavljati Adobe. Radi se o tvrtki koja gotovo vlada tržištem kreativnih programa: oni su stvorili Photoshop, Illustrator, Premier Pro, Audition te još beskonačan niz takvih programa. Ipak, vjerojatno niste znali da je upravo Adobe Systems stvorio PDF, odnosno Portable Document Format format zapisa dokumenata. PDF je na tržištu već 23 godine i postao je glavni format dokumenata: možete ga poslati svakome, svi ga znaju i svi ga mogu otvoriti.

01_adobe_scan_released_on_app_store

Stoga i nije čudno što je Adobe lansirao ovu aplikaciju. Već se neko vrijeme nadamo vidjeti nešto poput toga. Adobe je očigledno najbolja tvrtka unutar svog područja, pa je kvaliteta zajamčena. Uostalom, ne trebamo ni isticati da su sve postojeće aplikacije te vrste zaista iritantne. Ili je dizajn loš, ili program ne zna ono što mi očekujemo da zna, ili se pak na svaki dokument stavlja vodeni žig, a jedini način da se riješimo tih problema jest plaćanjem. I to ne tako malih cijena. Upravo zato i dan-danas koristimo metodu fotografiranja dokumenta.

Ali tomu je sada došao kraj jer se u App Storeu jučer pojavio Adobe Scan. Ova aplikacija zna sve što treba znati, a uz to ima i pregledno sučelje te se lako koristi. Vrlo je precizna, ima i dodatne pametne funkcije, a i potpuno je besplatna. Korištenje ove aplikacije neopisivo je lako. Kada je otvorite, odmah ćete vidjeti minimalističko sučelje s kamerom. Osim okidača, imate ikonu za bljeskalicu, tipku za pregledavanje starijih fotografija te on/off tipku za automatsko prepoznavanje.

Ova posljednja opcija uistinu je čarobna: uopće ne trebate pritisnuti okidač jer program sam prepoznaje stranice i fotografira ih. Ta funkcija može biti vrlo korisna, pogotovo ako želite skenirati veće količine dokumenata, poput knjige – jednostavno trebate listati stranice koje želite skenirati, a aplikacija odrađuje ostatak posla. Kada sve fotografirate, aplikacija obradi fotografije za nekoliko sekundi te ih prikaže u sučelju za uređivanje. Ovdje se možete igrati s rubovima slika, okretati stranice, namještati redoslijed i slično. Kada napravite sve što trebate, samo pritisnete jednu tipku i vaš je PDF spreman.

02_adobe_scan_released_on_app_store

Sve gotove dokumente možete vidjeti na jednom mjestu. Ako želite, možete ih odmah otvoriti u programu Adobe Acrobat (pod uvjetom da ga imate), podijeliti cijeli dokument ili samo njegovu poveznicu, te čak ispraviti greške koje ste ranije možda previdjeli. Aplikacija sama postavlja dokumente na Adobe Document Cloud, pa im možete pristupiti kad god vam zatrebaju. Štoviše, Scan ima i OCR funkciju, iako prepoznaje ograničen broj jezika. Ako često radite s dokumentima na stranim jezicima, ova vam funkcija može biti korisna.

To je, ukratko, sve o aplikaciji Adobe Scan. Zaista se isplati iskušati je, pogotovo zato što je možete preuzeti besplatno u App Storeu.

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!