imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

98% korisnika je zadovoljno AirPods slušalicama


Unatoč tome što početne reakcije nisu bile toliko dobre, čini se da su korisnici zadovoljni s Appleovim bežičnim slušalicama AirPods, barem prema posljednjem izvješću Experian and Creative Strategies-a. 82% ispitanika je upotrijebilo riječi “vrlo zadovoljan/na” kada su opisivali svoja iskustva s Appleovim jedinstveno oblikovanim slušalicama.

Većina korisnika je obično zadovoljna kada koriste Apple proizvode, iako postoje kategorije proizvoda za koje prije nismo bili tako sigurni. Takva kategorija je i Appleov segment slušalica: Beats i AirPods su oboje dobili nešto kritika od medija, kao i od opće publike. Nastali su problemi poput “ali izgubit ću slušalice” i bilo je problema s baterijom, za koje se kasnije ustanovilo da su bez osnove u 90% slučajeva. Ranije smo pisali o našim iskustvima s AirPods slušalicama.

01_huge_number_of_customers_satisfied_with_airpods

Iako nas Experian and Creative Strategies, tvrtka koja se bavi analizom tržišta, nije kontaktirala kako bi pitali kako nam Apple slušalice rade posljednjih par mjeseci, vjerojatno se slažemo s velikom većinom ispitanika: 98% korisnika je vrlo zadovoljno s AirPods slušalicama. Experian and Creative Strategies je ispitao 942 pojedinca, od kojih je njih 82% reklo kako su “vrlo zadovoljni”, dok je 16% ispitanika reklo kako su “zadovoljni”. Iz tvrtke su rekli kako nijedan novi Appleov proizvod nije imao tako visoke stope zadovoljstva do sada, što može biti dobar znak za tvrtku iz Cupertina.

Samo za usporedbu, prvi iPhone koji je izašao 2007 godine je imao stopu zadovoljstva od 92%, baš kao što je i prva generacija iPada imala u 2010 godini. Najbliži proizvod koji bi se mogao mjeriti s trenutnim uspjehom AirPods slušalica je Apple Watch koji je predstavljen 2015 godine, s tadašnjih 97% odgovora korisnika na Appleov smartwatch. Zanimljivi aspekt ovog ispitivanja je dok Apple nije imao znatnu konkurenciju prije iPhonea i iPada, kategorije proizvoda za Apple Watch i AirPods su već bile prilično pune kada su ti proizvodi predstavljeni. Unatoč svim ovim faktorima, mnogi su odabrali ove proizvode.

02_huge_number_of_customers_satisfied_with_airpods

Koristili smo standardno referentno pitanje imena Net Promoter Score, koje rangira spremnost potrošača da preporuče proizvod drugima. Ovo ocjenjivanje je na ljestvici od 1 do 10, s time da 10 znači da će korisnik vrlo vjerojatno preporučiti, dok 0 znači kako korisnik vrlo vjerojatno neće preporučiti proizvod. Taj me broj iznenadio. Appleov Net Promoter Score za AirPods je bio 75. Kako bi to stavili u kontekst, NPS broj za iPhone je 72. NPS stručnjaci za proizvode će vam reći kako je sve iznad 50 odlično a sve iznad 70 je svjetska klasa.

03_huge_number_of_customers_satisfied_with_airpods

Tijekom ispitivanja su također istražili koje su najčešće upotrijebljene riječi u vezi s AirPods slušalicama. Riječi poput: čarobno, pristaju, kvaliteta zvuka, udobno, sviđa mi se, dobra kvaliteta zvuka i trajanje baterija. Također su naveli prednosti poput jednostavnog procesa uparivanja (W1 čip) i ugodnog bežičnog iskustva. Negativne recenzije su uključivale probleme s (bežičnom) povezivosti i pristajanjem slušalica u ušima.

04_huge_number_of_customers_satisfied_with_airpods

Kao što možete vidjeti u grafikonu, AirPods slušalice su bile dobre u svim važnim kriterijima: Experian and Creative Strategies je izmjerio stopu zadovoljstva od 93% čak i s problemom gdje je uređaj ispadao iz ušiju. To znači da AirPods slušalice pristaju sigurnije nego što smo mislili, sudeći po ranim predstavljanjima. Druga stvar otkrivena kroz ovo ispitivanje je da oko 82% ispitanih korisnika smatra ovaj proizvod svojim omiljenim od svih Appleovih proizvoda, i da 62% korisnika nagađa da su konzumirali više audio sadržaja otkako su počeli koristiti ovaj uređaj. Visoka stopa ljudi je izjavila kako bi voljeli imati više kontrole nad proizvodom; također misle kako bi bilo dobro imati AirPods u samo jednom uhu u određenim slučajevima. Prvi odgovor ima stopu odgovora od 82.5%, dok drugi ima stopu od 84%.

Izvor: MacRumors

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!