imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

5G mobilna mreža će promijeniti svijet iz temelja


Korisnici su konačno mogli koristiti iznimno brzu internetsku vezu zahvaljujući širenju 4G mreže, a 5G nam obećava globalnu mrežu s tako malim vremenom odgovora na koju se mogu spojiti svi uređaji sposobni za podatkovnu komunikaciju. Ovo su ambicije koje u potpunosti mogu promijeniti način na koji multinacionalne tvrtke rade, kako se izvršavaju administrativni zadatci, i svakodnevni život normalnih ljudi.

Ovih dana, većina pametnih telefona koji se nalaze u srednjoj i visokoj kategoriji ima mogućnost povezivanja na 4G mrežu, koja ima teoretski bandwidth od 300 Mbit/s. Naravno, to uvelike ovisi o tome za što je mreža sposobna i koliko je preopterećena. Ova mreža je i više nego dovoljna za sve vrste korisnika koji se mogu pojaviti u vezi s mobilnim telefonom, ali telefon čak može poslužiti kao hotspot i pružiti internet za prijenosno računalo, što čini posao vrlo udobnim. Proteklih godina, sve se vrtjelo oko razvoja 4G mrežnog pokrivanja, širenja uređaja koji mogu koristiti tu mrežu, i stvaranja paketa sa sve većim i većim korištenjem podataka, a u nekim slučajevima, nudilo se i neograničeno korištenje. Dakle, zašto nam je 5G mreža potrebna, i za što je dobra?

Bandwidth nije sve

5G mreža će biti revolucionarna tehnologija zbog drugačijih razloga, ne samo zato što će jednostavno biti nekoliko puta brža u odnosu na 4G mrežu. U početku možemo očekivati da će brzina biti negdje oko 1 do 10 Gbit/s, ali budući da govorimo o nadogradivoj logičkoj mreži, moći ćemo gurnuti njene granice još i dalje. Ako napravimo brzi izračun, shvatit ćemo da s ovim bandwidthom, preuzimanje filmova s iTunesa će trajati nekoliko sekundi, a aplikacije će biti instalirane na naše telefone čak i brže od toga.

Dakle, prva važna prednost 5G mreže je stalan razvoj koji se može dogoditi. Zatim slijedi druga točka na popisu, težnja za smanjivanjem vremena odaziva na najnižu moguću točku ili ga čak eliminirati u potpunosti. Informacijska tehnologija je dosegla točku gdje se centri za obradu podataka multinacionalnih tvrtki bore za sekundu s koordinatorima javnih službi. 5G bi mogao postati neizbježan uređaj za što brži mogući protok informacija. Samo razmislite o tome: dogodila se nesreća ili prirodna katastrofa ili teroristički napad negdje u svijetu, ili na primjer, lanac trgovina koji je rasprostranjen diljem svijeta odmah saznaje koja trgovina ima male zalihe kada prodavač proda proizvod.

Korisnici u stvarnom vremenu

Ovdje treći bitan aspekt 5G mreže dolazi u igru: svi uređaji mogu raditi na jednoj mreži, i stoga su svi korisnici povezani jedni s drugima u određenoj mjeri. Formiranje globalne mreže i nisko vrijeme odaziva stvorit će potpuno nove perspektive u mobilnoj komunikaciji. To znači da će 5G pokrivati gotovo sve pametne uređaje u frekvencijskom području od 3 do 300 GHz, uključujući mobilne telefone, smart home rješenja, i tko zna što još u budućnosti. To je odlično zato što se svo prikupljanje podataka može dogoditi u stvarnom vremenu zato što nema odvojenih mreža, a vrijeme odaziva je spušteno na djelić onoga što je danas.

Čim se pokvari aparat sa slatkišima ili se dogodi nesreća i korisnici počnu pričati o tome na društvenim mrežama (poput Waze-a, ali prikupljanje podataka se može dogoditi čak i na Twitteru i Facebooku), ili postoji potreba za vatrogascima, hitnom pomoći ili policijom: nadležna tijela mogu odmah odgovoriti. Osim toga, ovo bi moglo imati važnu ulogu i u trgovini, jer Facebook već eksperimentira sa stavljanjem važnih reklama na naše vremenske crte ako je pohrana lokacije omogućena na našim telefonima i ako uđemo u trgovinu s odjećom.

Globalno tržište, globalna mreža

Moglo bi postati potpuno predvidljivo što će pojedini korisnik imati za ručak, koji medijski sadržaj će potrošiti i gdje će kliknuti, i gdje će koliko novca potrošiti zahvaljujući prikupljanju podataka i korištenju određenih aspekata umjetne inteligencije. To se lako može primijeniti na oblikovanje poslovne strategije, pozicioniranje trgovina, a i u širem smislu, čak i na evoluciju tržišta dionica. Ukratko, svaki pokret koji napravimo može imati nekakav utjecaj na svijet.

Sve u svemu, ekstremna brzina nije nepotrebna

Ako dodamo nevjerojatnu brzinu mreže i nizak vremenski odaziv, i tome također dodamo da uz pomoć toga može nastati jedna opsežna mreža, onda dobivamo farmu rendera na Cloudu koja razvija svijest i koju možemo opremiti čak i na mobilnim uređajima. Što to znači u stvarnosti? Recimo da imate računalo koje ima aktualni ciljani hardware, u ovom slučaju, koji ste kupili ove godine za obavljanje određenog zadatka. Kako godine prolaze, ovaj uređaj postaje sve zastarjeliji s mijenjanjem tržišnih trendova, pa biste trebali kupiti novi radni uređaj svake 3 ili 4 godine kako biste mogli pratiti trendove.

Međutim, što bi se dogodilo kada se računanje ne bi odvijalo na vašoj strani, već na farmi rendera koja je stvorena posebno za ovaj cilj i koja može izvršiti izračun u stvarnom vremenu, i još važnije, bez odgode. Ako se ova vizija ne proširi iz nekog razloga, u smislu poslovne upotrebe, potrošači u zabavnoj industriji su još uvijek tu, i žele igrati igre u virtualnoj stvarnosti s rastućom razlučivosti i još realnijom grafikom. Ne zaboravimo ni na naočale za proširenu stvarnost, koje su ograničene u smislu fizičkih dimenzija, pa bi zato bilo logično da se izračun odvija na poslužiteljevoj strani.

Opasnosti 5G mreže

Težnja prema globalnoj mreži može izgledati vrlo obećavajuće, ali uz svoje prednosti, ima i svoje nedostatke. Na primjer, privatnost se može potpuno ukloniti iznimno brzom podatkovnom vezom koja povezuje sve sa svim ostalim. Ako ne obratite pozornost na vaše postavke na Facebooku, društvena mreža možda već zna što radite s kime. FourSquare zna u koji biste restoran možda željeli ići, a Airbnb zna kada ste bili na odmoru s kime, te koji bi vam potencijalni smještaj mogao odgovarati. Kažete puno toga o sebi na temelju usluga lokacije i vaše povijesti pregledavanja.

Takva mreža bi također mogla predstavljati vrlo ozbiljan sigurnosni rizik jer ako netko želi ukrasti vaš identitet kroz ovu mrežu, lako može iskoristiti prednosti 5G mreže i doći do više podataka nego što bi mogao danas. Naravno, to nije tako lako, ali postavlja pitanja koja bismo trebali imati na umu kasnije.

Kada možemo računati na 5G, i što će se dogoditi s uređajima koji ne mogu raditi s 5G mrežom?

Iako se prije godinu – dvije dana lansiranje 5G mreže činilo vrlo dalekim, Deutsche Telekom je ove godine u partnerstvu s Huaweiem već lansirao prvu europsku 5G mrežu. To ne znači da ćemo morati izbaciti sve naše trenutne pametne uređaje za 2 ili 3 godine, i da ćemo se moći oprostiti sa svime što smo zvali životom: prebacivanje na 5G je dugotrajan razvojni proces, uz koji će 3G i 4G mreže i dalje postojati. Osim toga, mobilna industrija još nije spremna za 5G, tako da nema razloga za brigu.

Izvori: PCMag i The Verge

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!