imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

5+1 korisnih prečaca na tipkovnici za iPad koje možda ne znate


Nije tajna da Apple želi stvoriti određenu bazu korisnika iPad Proa, kojima ne treba čitav laptop, ali koji i dalje žele brz uređaj za obavljanje posla u uredu ili školskih zadataka. Prečaci koje ćemo vam sada opisati pomoći će vam da brže i ugodnije koristite svoj iPad.

Spoj iPada i tipkovnice može biti vaš pouzdan partner u svakodnevnom radu, osobito ako vam ne trebaju razni ulazi ili prednosti cjelovitog stolnog računala. Međutim, kada postavite tablet u položaj za rad kao na laptopu, njegove tipke na dodir mogu postati neugodne za korištenje. Taj ćete problem lako riješiti ako iPad povežete s tipkovnicom.

01_useful_keyboard_shortcuts_for_ipad

Kako biste iskoristili prednosti trikova koje ćemo vam opisati u nastavku, samo vam trebaju iPhone ili iPad te kompatibilna tipkovnica. To može biti Magic Keyboard, Smart Keyboard ili bilo koja tipkovnica nekog drugog proizvođača koju je Apple odobrio.

Pretraživanje uz Spotlight

Svi volimo koristiti Spotlight na Macu jer uz njegovu pomoć možemo brzo i lako pronaći aplikaciju ili dokument koji nam treba, a može nam čak poslužiti kao kalkulator. Ta funkcija pretraživanja nije toliko opširna na iOS-u i vjerojatno je ne koristite jednako često kao na Appleovom notebooku. Međutim, ako povežete tipkovnicu sa svojim iPadom, pretraživanje Spotlightom odjednom postaje prilično jednostavno.

02_useful_keyboard_shortcuts_for_ipad

Kako biste ga pokrenuli, pritisnite Command + Space, i tako ćete odmah otvoriti Obavijesni centar s prozorom za pretraživanje na vrhu. Ovdje možete brzo i lako pretraživati kontakte, elektroničke poruke, poruke u iMessageu, pa čak i lokacije u aplikaciji Maps. Kako ne biste poremetili ili usporili tijek svojeg rada, možete se vratiti odakle ste krenuli korištenjem istog prečaca.

Prečac za tipku Home

Možete aktivirati tipku Home dok pišete ili uređujete dokumente, a da ne trebate fizički pritisnuti to dugme na uređaju. Dovoljno je da u isto vrijeme pritisnete Command i H: tako ćete se najbrže vratiti na polazni prikaz ekrana. Još uvijek nema boljeg rješenja za problem prijavljivanja Touch ID-om, osim upisivanja lozinke. Bilo bi fora kada bi Apple dodao čitač otisaka na tipkovnicu, kojeg bismo mogli koristiti čak i na Macu.

03_useful_keyboard_shortcuts_for_ipad

Prebacivanje iz jedna aplikacije u drugu

I ovdje se javlja isti problem kao i s tipkom Home: kada su vam obje ruke na tipkovnici, a iPad u položenom načinu rada, ne želite prstima petljati po cijelom ekranu. Međutim, možda se često trebate prebacivati iz jedne aplikacije u drugu, primjerice, kao kada pišete seminarski rad pa ste jedan trenutak u Wordu ili Pagesu, a drugi već (ili opet) provjeravate izvore na internetu. Srećom, tu je prečac Command + Tab, poznat iz MacOS-a te Windowsa na iOS-u.

Ako uz te dvije tipke pritisnete i Shift, prebacivat ćete se na lijevu umjesto na desnu stranu. Kada ste u položenom načinu rada (kojega sigurno koristite kada spojite tipkovnicu na uređaj), možete istovremeno koristiti deset aplikacija, a u portretnom načinu rada sedam.

04_useful_keyboard_shortcuts_for_ipad

Virtualna tipkovnica

Može vam se dogoditi da tražite neki znak na tipkovnici koji još uvijek nije naznačen, ali ne znate koju kombinaciju tipki koristiti niti gdje ga potražiti. U takvoj vam situaciji virtualna tipkovnica može biti od velike pomoći, a pristupate joj pritiskom na tipku ESC. Ova je opcija korisna i za brojne druge stvari: može vam pomoći kada koristite aplikaciju za upravljanje clipboardom, a koja rabi posebnu metodu raspodjele. Uz nju ćete lako dodavati tekstne okvire u dokumente, a može vam pomoći i kod pisanja elektroničkih poruka

05_useful_keyboard_shortcuts_for_ipad

Izrada screenshota

Uobičajen način izrade screenshota na iPhoneu i iPadu jest istovremenim pritiskom tipke Home i tipke za zaključavanje. Međutim, postoji i jednostavnija metoda: možete se poslužiti prečacem poznatim s Maca, odnosno istovremenim pritiskom na Shift + Command + 3. Ekran će, kao i obično, bljesnuti, a slika će se spremiti u odabranu mapu.

+1

Kada se počnete navikavati na korištenje prečaca, ova će vam opcija pomoći da ih lako otkrijete na svojem iPadu. Samo trebate duže držati tipku Command, i na ekranu će se pojaviti popis svih prečaca vezanih uz aplikaciju koju u tom trenutku koristite. Ovo je jednostavan način da naučite što više prečaca, a bilo bi idealno kada bi slična opcija postojala i na Macu. Što ih više naučite, to ćete se lakše kretati svojim iPadom te brže i jednostavnije uređivati dokumente.

06_useful_keyboard_shortcuts_for_ipad

Izvor: Cult of Mac

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.