imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

32 ili 64-bita? Pripremimo se za promjene


Nakon iOS-a 11, Apple polako ubija sve 32-bitne aplikacije i na macOS-u. Ali kako razlikovati koja aplikacija je 32-bitna, a koja 64-bitna?

U ovo vrijeme prošle godine, počeli smo sumnjati da će Apple ukloniti sve 32-bitne aplikacije iz iOS-a. I to se i dogodilo u iOS-u 11. Sada će se isti postupak dogoditi i u macOS-u. macOS High Sierra je posljednja verzija operativnog sustava koji podržava samo 32-bitne aplikacije. O čemu je točno riječ, i zašto je ovo dobro za vas?

Svako računalo računa u binarnim brojevima, gdje su nule lažne vrijednosti, a jedinice prave. To se manifestira u bitovima. Bit može sadržavati dvije vrijednosti. Vrijednost 2 bita je 4, 3 bita je 8, i tako dalje. Prema toj logici, 32-bita znače dva, podignuta na trideset drugu snagu koja je jednaka 429 4967 296 vrijednosti. 64-bita je dva, podignuta na šezdeset četvrtu snagu koja sadrži 18 446 744 073 709 551 616 vrijednosti.

Što je broj veći, to bi izračuni mogli biti brži, naravno, uz odgovarajući hardver. Prije, ‘70-tih godina, Intelovi čipovi su se mogli nositi sa samo 8-bita. Prvi procesor za stolno računalo koji se mogao nositi sa 64-bitnim sustavom lansiran je 2003. godine. Od tada, stolni i mobilni procesori su se uvelike poboljšali i razvili, a upotreba 64-bita se raširila zahvaljujući povećanom kapacitetu računanja.

Sljedeće bi moglo biti odgovor na pitanje zašto nam 32-bitne aplikacije nisu potrebna: 99% računala i mobilnih uređaja sada radi na 64-bita. To je naznačeno s x84 i x64 oznakama. U macOS-u sami možete provjeriti koristite li aplikacije koje 64-bitna verzija ne podržava.

  • Otvorite Spotlight
  • Upišite System Information
  • Odaberite Applications na kartici Software
  • U posljednjem stupcu svake aplikacije označeno je s Da/Ne da li je kompatibilna sa 64-bitnom verzijom ili ne

Ako ste pronašli aplikaciju koja nije kompatibilna, sada je savršeno vrijeme da zamolite programera za novu verziju ili počnete tražiti alternativu; jer nakon sljedećeg ažuriranja, sustav će vas samo obavijestiti u skočnom prozoru da je aplikacija kompatibilna samo s 32-bitnom verzijom.

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.