imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu


iOS 10 pušten je u javnost 13. rujna, a donio je mnoštvo novih funkcija koje su poznate većini korisnika i o kojima se najviše pričalo u medijima. Naravno da na jednom događaju nisu mogli predstaviti sve inovacije, pa iz tog razloga u ovom tekstu donosimo 25 manjih, relativno nepoznatih stvari koje vjerojatno niste znali vezanih uz iOS 10.
SUSTAV

1. Promjena postavki za Touch ID

Čim se pojavila nadogradnja, mnogi korisnici su se pitali slijedeće pitanje: Kako se može isključiti obavezno pritiskanje Home gumba prije Touch ID identifikacije? To možete učiniti ako odete na Settings – General – Accessibility – Home Button izbornik i odaberete opciju “Rest Finger to Open” u izborniku.

2. Čišćenje notifikacija

Moguće je očistiti sve notifikacije u isto vrijeme. Potrebno je dugo držati (3D Touch) oznaku X na gornjem desnom uglu Notifications oznake. Ovo će vam ponuditi opciju brisanja svih notifikacija u isto vrijeme.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

3. Namještanje svijetlosti bljeskalice

Otvorite Control Center i pritisnite ikonu bljeskalice 3D Touchem. Nakon toga odaberite željenu svijetlost od tri ponuđene opcije.

4. Koristite svoj uređaj kao povećalo!

iPhone možete koristiti kao povećalo. Za to je potrebno otvoriti Accessibility – Maginifying glass izbornik, koji će otvoriti kameru. Moguće je modificirati zoom, udaljenost fokusa i uključivati bljeskalicu. Nakon što aktivirate opciju, možete ju otvoriti s tri pritiska na Home tipku.

MESSAGES

5. Povećanje veličine stickera

Možete povećati veličinu stickera nakon što ga odaberete i pripremite za slanje. Nakon što ga umetnete u razgovor, povećate veličinu koristeći dva prsta na touch zaslonu.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

6. “Trolanje”

Sa stickerima možete i “uređivati” fotografije koje su vam poslali vaši prijatelji. Nakon što vam prijatelj pošalje selfie, možete na fotografiju staviti sticker gdje god poželite.

7. Razdvojite fotografije i ostale priloge u razgovoru

Ova opcija može biti vrlo korisna kada koristite više vrsta datoteka u istom razgovoru. U razgovoru se u gornjem desnom kutu nalazi znak pomoću kojeg možete pristupiti prozorčiću na kojem možete odabrati prikaz fotografija i ostalih priloga.

8. Skrivanje prikaza jeste li pročitali poruku

U istom izborniku možete isključiti opciju prikaza jeste li pročitali poruku. Ovo je vrlo korisna funkcija ako ne želite da drugi saznaju jeste li i kada pročitali njihove poruke. Najbolje od svega je što možete posebno odabrati ovu opciju za svaki razgovor.

9. Oprezno sa stickerima

Stickeri mogu zauzimati jako puno mjesta. Za korisnike s manjim prostorom za pohranu funkcija pretvaranja stickera u manju kvalitetu može sačuvati prostor. Možete uključiti “Low Quality Image Mode” ako odete u Settings – Messages izbornik kako biste to učinili.

SIRI

10. Siri, shvati…

Vrlo često se dogodi kako Siri krivo shvati naredbu. Mogli ste ili ponavljati dok Siri ne shvati dobro, ili napisati naredbu. Od sada, Siri može ponuditi nekoliko opcija onoga što je virtualni asistent čuo, kako bi se ubrzao proces.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

11. Naredba za selfie

Dovoljno je reći Siri kako želite snimiti selfie, odmah se možete nasmiješiti kameri.

12. Gdje je automobil?

Nova verzija aplikacije Maps može zapamtiti gdje ste parkirali automobil ako imate Bluetooth ili Car Play. Pokazat će vam na karti točnu lokaciju vašeg vozila.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

13. Ne znam gdje sam točno!

Vjerojatno svi imamo prijatelja koji nikako ne može objasniti gdje se točno nalazi. Ako koristi iPhone, možete ga zamoliti da koristi 3D Touch u Maps aplikaciji i podijeli svoju točnu lokaciju s vama.

SAFARI

14. Zatvaranje prozora

Ako želite brzo zatvarati više prozora, dovoljno je dulje pritisnuti ikonu prozora, a izbornik će vam ponuditi opciju zatvaranja prozora s jednim dodirom.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

15. Cookies

Ako se ne želite riješiti svih Cookiesa, ali se želite riješiti onih s određene stranice, to možete učiniti u Settings – Safari – Advanced – Website data izborniku.

KAMERA

16. RAW

Jedna od najznačajnijih najava za iOS 10 bila je kako će biti otvoreniji developerima. Jedna prednost toga je što aplikacije drugih proizvođača mogu snimati RAW fotografije, iako aplikacija kamere nema podršku u ovom trenutku. To znači kako iOS neće kompresirati ili mijenjati vašu fotografiju, a moći ćete fotografiju naknadno uređivati. Adobe Lightroom i Manual već mogu to raditi, iako ne bez nekih problema u slučaju Lightrooma.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

17. Markup opcija

Od sada možete crtati po vašim fotografijama u Photos aplikaciji. Otvorite željenu fotografiju, te odaberite Markup opciju pritiskom na 3 točke u gornjem lijevom uglu, pa možete početi crtati brkove Mona Lisi.

GLAZBA

18. Izbor samo za vas

Korisnici Spotifyja već znaju koliko dobre popise pjesama može stvoriti algoritam koji računa glazbeni ukus korisnika. Sada Apple Music dobiva ovu funkciju, u kojoj se svakog petka za svakog korisnika slaže popis pjesama. Ako vam se svidi predloženi popis pjesama, možete ga spremiti jednim potezom.

19. Karaoke

Došlo je vrijeme u kojem možete pjevati zajedno s vašim najdražim izvođačem. Ako postavite pjesmu preko cijelog zaslona, tekst pjesme krene se pojavljivati s pomakom prsta prema gore.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

20. Optimiziranje prostora, ako želite

Prije iOS 10 sustava, Apple je “optimizirao” prostor u tolikoj mjeri da su nekada cijele kolekcije glazbe bile obrisane. Sada za svaku pjesmu možete odabrati želite li ju preuzeti na uređaj, ili ostaje na Cloud usluzi.

RAZNO

21. Spremanje glasovnih poruka

Od sada je moguće preuzimati poruke pritiskom na Share gumb. Iako usluga vjerojatno neće biti previše korištena, dobro je znati da postoji.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

22. Automatsko filtriranje neželjene pošte

iOS 10 će pokušati identificirati neželjenu poštu, te se onda možete odlučiti želite li i dalje primati poštu od tog primatelja.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

23. Vrijeme je za spavanje!

Ovom opcijom iPhone pomaže stvarati dnevnu rutinu koju možete koristiti na Clock aplikaciji, kako bi izbjegli umor i stvaranje zdravog načina života. Možete unijeti podatke kada inače idete spavati i budite se, te koliko sati vam je potrebno za spavanje, a ova funkcija podsjetit će vas kada bi trebali ići spavati. Nadalje, aplikacija će obilježavati koliko ste odmora dobili, te će dodati vaše podatke u Health Data.

24. “Brisanje” sustavnih aplikacija

Nema više potrebe da na početnom zaslonu imate aplikacije koje nikada ne koristite. Ako obrišete aplikaciju koja vam je ipak potrebna, moguće ju je kasnije pronaći u App Storeu.

SAMO ZA IPAD

25. Različite vrste tipkovnica? Nema problema…

Moguće je imati posebne postavke za svaku tipkovnicu koju koristite. Automatsko povećanje početnog slova ili autocorrect može biti koristan na virtualnoj tipkovnici, ali može biti vrlo iritantan na fizičkoj. Različitim postavkama tome se dolazi na kraj.

25 skrivenih funkcija u iOS 10 operativnom sustavu

Nadamo se kako je svaki korisnik u ovom članku pronašao barem nekoliko opcija za koje nije znao prije. Ako znate neke koje nismo spomenuli, slobodne podijelite s nama u komentarima.

Izvor: iMore

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!