imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

2,2 milijarde hakiranih računa postavljeno je na Torrent. Evo kako da zaštitite svoj!


U tijeku je najveće masovno curenje podataka u povijesti. Provjerite jeste li i vi pogođeni, a mi ćemo vam reći kako se možete zaštititi.

Kada je lani na objavljen Collection #1 sa 773 milijuna e-mail adresa i 21 milijun lozinki, smatrali smo da se radi o najvećem curenju podataka u povijesti. Tada i jest, ali sada se dogodilo nešto još veće.

Sada smo došli do Collection #5, s ukupno 2,2 milijarde hakiranih računa, 25 milijardi redaka i 845 GB podataka.

Radi se o gigantskom curenju podataka – ne samo u pogledu veličine. Prije su hakeri takve pakete pokušavali prodati tajno na Dark Webu, ali Collection #1-5 dostupni su javno na torrent stranicama i hakerskim forumima. Ne radi se o zaradi, nego o ponosu.

Međutim, takva situacija ne zabavlja korisnike, nego ih duboko zabrinjava. Naravno da želite saznati jesu li i vaši računi pogođeni. U ovom trenutku sve procurjele podatke možete pronaći na stranicama Hasso-Plattner Instituta. Lako možete provjeriti jesu li i vaši među njima, samo upišite svoju e-mail adresu (ako se uopće usudite).

Ovakve situacije mogu biti poučne svima nama. Nije pametno kriti svoje ključeve ispod otirača – čemu onda stalno iznova koristiti istu lozinku?

Bolje spriječiti nego liječiti

Evo nekoliko savjeta koje je pametno poslušati:

  • Vaše lozinke moraju biti što složenije i što duže. Također se preporučuje koristiti i mala i velika slova te posebne znakove. Najbolje je izraditi lozinku putem aplikacije poput Keychaina.
  • Koristite različite lozinke za različite stranice. Ako vam onda netko hakira jedan račun, neće i sve ostale.
  • Ako postoji ta opcija, omogućite autentikaciju u dva koraka.
  • Trebate upotrebljavati aplikaciju za upravljanje lozinkama (Keychain je najbolja za korisnike Applea, ali tu su i Dashlane, 1Password i LastPass). Osim pohranjivanja svojih lozinki, one vas mogu podsjetiti da niste promijenili lozinku već neko vrijeme, reći vam koliko vam je lozinka sigurna te koristite li isto rješenje za više stranica.
  • Zlatno pravilo je da na sumnjivim stranicama koristite nasumičnu e-mail adresu te podatke.

Znam da nije lako pridržavati se ovih pravila, i teško je osloboditi se ustaljenih navika te ponovno prilagođavati sve račune. Ja sam se na to odlučio prije nekoliko mjeseci. Iako mi je trebalo pola dana da sve svoje lozinke zamijenim onom od 20 znakova koju je generirao Keychain, mislim da se isplatilo.

Izvor: Wired

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!