imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

20 skrivenih funkcija u iOS-u 11


iOS 11 postao je dostupan za širu javnost 19. rujna, a kao što znamo, mnogo je ljudi već nadogradilo svoje mobitele na novi sustav. Zato je napokon došao trenutak da se posvetimo svim onim detaljima koje biste sami možda teško otkrili, a koji su veoma korisni.

1. Ne treba više od zraka da bi dijelio znanje

Oni koji imaju dva (ili više) iOS uređaja dobili su prigodan alat za prvu instalaciju svojih novih pametnih strojeva. Ne samo da možete postaviti svoj sustav preko backupa u iOS-u 11, sada možete prebacivati podatke s jednog uređaja na drugi – dovoljno je samo da stari uređaj stavite pored novog.

2. Internetske stranice u PDF-u

U iOS-u 11 pojavio se i koristan dodatak u izborniku za dijeljenje. Ako želite prebaciti internetsku stranicu u PDF format, samo trebate pritisnuti tipku Share te odabrati opciju Create PDF. Nakon toga i dalje možete uređivati svoj dokument koliko god želite, a potom ga podijeliti s ostalima. Kako korisno!

3. Samo ako to želite

WiFi mreže u gradovima toliko su guste da gotovo dodiruju jedna drugu. Ako ste se već jednom povezali na neku mrežu u, primjerice, kafiću ili restoranu, svaki put kada prođete kraj tog lokala vaš će se mobitel automatski pokušati spojiti na mrežu koju prepoznaje. Međutim, to može biti prilično iritantno: zamislite da šećete gradom i radite nešto koristeći svoju podatkovnu mrežu, a vaš se iPhone odjednom poveže na McDonald’sov WiFi slabe kvalitete. Zaboravite na to. Od sada pa nadalje, možete odrediti na koju se mrežu želite automatski spajati, a na koju ne.

4. Tipkovnica za jednu ruku

Pripremamo kratak člana sa savjetima vezanima uz ovu temu, pa ne želimo pokvariti iznenađenje. Ali moramo vas barem malo zaintrigirati – u tom ćemo vam članku objasniti kako možete preseliti cijelu tipkovnicu na jednu stranu u iOS-u 11, tako da lakše pišete koristeći samo jednu ruku.

5. Tišina, molim!

Može se dogoditi da se jedan od vaših prijatelja odlično zabavlja i stalno vam šalje poruke. U tom se slučaju lako možete riješiti dosadne zvonjave. Odaberite razgovor koji želite utišati u aplikaciji Messages, te povucite s lijeve na desnu stranu. Pored tipke Delete, u iOS-u 11 dodana je i tipka Hide Alerts, i ona će vam biti spasitelj u ovakvim situacijama.

6. Dark Mode (ili nešto tome slično)

Ovo je vjerojatno najpoznatiji trik među korisnicima koji zbilja žele imati mračni način rada. Ako odete na Settings > General > Accessibility > Display Accommodations > Invert Colors > Smart Invert, trebali biste dobiti sučelje koje je najsličnije Dark Modeu, te u kojem je sve izvrnuto, osim slika i medijskog sadržaja.

7. Samo najbitnije

Nikada ne možete imati previše prostora za pohranu, pa vam ovaj novi trik za optimizaciju sustava može biti veoma koristan. Odite na Settings > General > iPhone Storage, te odaberite opciju „Offload Unused Apps“. Tako ćete poslati na iCloud sve one aplikacije koje rijetko koristite, te tako uštedjeti na vrijednim megabajtima.

8. Efekti

Već smo i do sada imali odlične efekte u aplikaciji Camera, a od sada će ih biti lakše pregledavati. Ako pritisnete tipku s tri kruga koja se dodiruju, smještenu u gornjem desnom uglu, iznad tipke okidača pojavit će se izbornik pun efekata među kojima je teško odabrati najbolji. Nije to ništa revolucionarno, ali definitivno se radi o prirodnijem rješenju od dosadašnjeg.

9. Live fotografije svuda oko nas

Od sada ćete moći snimati Live fotografije – čija je popularnost među korisnicima relativno osrednja – dok s nekime razgovarate preko FaceTimea. Dovoljno je da pritisnete tipku u donjem lijevom uglu. Kako biste mogli koristiti tu opciju, oba uređaja moraju imati uključenu opciju Live fotografija.

10. Snimanje ekrana

Premda prosječni korisnik gotovo nikada nema potrebu snimati ono što se događa na ekranu, korisno je znati da od sada možete snimati sadržaj prikazan na ekranu. Kako biste to omogućili, trebat ćete dodati tu opciju u Kontrolni centar, pa ćete joj onda moći uvijek lako pristupiti.

11. Snimajte screenshotove kao profesionalac

Ostanimo malo na screenshotovima… Kada istovremeno pritisnete tipku Home i tipku za uključivanje, screenshot će se sada prikazati na drugoj platformi. To je dobro jer ćete sada odmah moći uređivati tu fotografiju – dovoljno je da otvorite prikaz u donjem lijevom kutu.

12. Naučila je čitati

Ponekad se možete osjećati nelagodno dok razgovarate sa svojim telefonom i dajete mu naredbe u javnosti. Srećom, Siri je sve inteligentnija, pa sada zna čitati ono što joj napišete. Sada više ne trebate raditi budalu od sebe pred nepoznatim ljudima.

13. Tko pita?

Mnogo aplikacija traži pristup vašim GPS podacima, pa je dobro znati kojim su aplikacijama ti podaci zapravo potrebni. Od sada pa nadalje, kada je tekst u izborniku plave boje, to znači da ta aplikacija prati gdje se upravo nalazite.

14. Čitač QR koda

Ovo je nevjerojatno fora funkcija. Nije na popisu najčešće korištenih, ali potrebna nam je s vremena na vrijeme. Odvojena aplikacija za čitanje QR koda nije bilo najsretnije rješenje. Sada više nema potrebe za brigom. Kamera u iOS-u 11 prepoznaje QR kodove, a pritom se pojavljuje i skočni prozor koji vas obavještava o mogućim sljedećim koracima. Na ovaj se način možete povezati i s WiFi mrežom.

15. Ugrađeni skener za dokumente

I aplikacija Notes sada je pametnija. Ako pritisnete tipku „+“ istaknutu na donjoj slici, te odaberete opciju „Scan Document“, možete lako skenirati bilo koji papirnati dokument. Rješenje nije idealno ni pretjerano razrađeno, ali radi.

16. Tablice

Kada smo već kod aplikacije Notes, evo još jedne odlične funkcije. Kada pritisnete malenu ikonu tablice na izborniku, možete izravno umetnuti tablicu u svoj tekst, te tako učiniti zapis jasnijim i preglednijim.

17. Automatsko popunjavanje

Još jedna zgodna i korisna funkcija. Sada lako možete umetati lozinke pohranjene na iCloud Keychainu u tekstualna polja. U gornjem retku vaše tipkovnice pojavit će se malena ikona ključa. Pritisnite je za automatsko popunjavanje.

18. Čarobni štapić

Olovka koju možete kupiti za iPad Pro zna biti veoma korisna. Prvenstveno zato što s njom sada možete raditi mnogo toga. Primjerice, dovoljno je da njome pritisnete zaključani ekran svog iPada pa odmah možete početi voditi bilješke.

19. AirPods: preuzmite volan!

Do sada je vrijedilo pravilo da dvostrukim udarcem po Appleovim slušalicama pozivate Siri. U iOS-u 11, AirPods su dobile nove postavke, pa sada istim potezom možemo prebacivati pjesme te zaustavljati glazbu. To je magija!

20. Multifunkcionalan pametni sat

Ono što je pozadina na mobitelima i računalima, to je Watch Face na Apple Watchu. Lako se možete poigrati s dizajnom Watcha ako vam dosadi. U iOS-u 11 postoji nova opcija dijeljenja u aplikaciji Photos – Create Watch Face. Njezina je svrha iskazana u samom naslovu: omogućuje vam stvaranje novog Watch Facea za Apple Watch.

Ako vam naši savjeti nisu dovoljni, možete otkriti još toga u ovom videu:

Izvori: Tom’s Guide i CNet

EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!