imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

12.9” iPad Pro. Je li stvarno vrijedan?


Počeo sam koristiti 21.9” iPad Pro 2015. godine. Prošlo je dosta vremena… Ali napokon, Appleov krajnje opaki iPad je dobio ažuriranje – za koje sam se i odlučio. Zašto? Zato što je najbolji tablet na cijelom svijetu.

Najuzbudljivija najava na ovogodišnjem WWDC-u je za mene bila najava iPada Pro. Nije me bilo briga za vrlo skupe iMac Proove ili za HomePod, koji neće biti najpametniji niti će biti zvučnik s najboljim zvukom. Kada su došli do iPada Pro i počeli brojati sve njegove nove značajke, bio sam presretan. TO JE TO! KONAČNO! TREBA MI! Prvih nekoliko modela je stiglo prije par dana, i odmah sam zamijenio svoj iPad, bez truda. Možete prepoznati prave obožavatelje Applea po kupovini nepredviđenih proizvoda. Osjećao sam da ću se bez obzira na sve, prebaciti na njega.

Dizajn

Na prvi pogled, nema većih promjena. Nije manji, a jedina promjena koja zapinje za oko je ta da objektiv kamere malo odstupa od dimenzije poleđine. Manji iPad se smanjio zahvaljujući tanjem okviru, ali je veći iPad Pro ostao isti. To me malo razočaralo, bilo bi mi drago kada bi okvir i na ovom modelu bio tanji. Možda na iPhoneu 8.

Isti izgled pokriva brutalni hardware i sve u svemu, to je ono što je važno. Zaista sam bio znatiželjan što se tiče novog zaslona, nisam mogao čekati da ga isprobam. Apple je u uvodu stavio veliki naglasak na to koliko će odličan biti zaslon iPada Pro. Pitao sam se hoće li biti toliko dobar koliko Apple tvrdi

Zaslon

Pa – da. Čak je i bolji nego što biste mogli očekivati. Zahvaljujući 120 Hz osvježavanju slike, možete pretraživati na njemu kao nikada prije. Ako sada niste školarac, možda ćete se sjećati kakav je osjećaj bio prebaciti se s 30 na 60 FPS u Quakeu ili sa 100 na 20 FPS s novom 3D VGA karticom.

iPad Pro je poput toga. Ne samo u Safariju, već i u svakoj aplikaciji – sve je dobro podmazano. Pregledavanje Instagrama ili Facebook feeda, čitanje vijesti ili iMagazina nikada nije bilo slično ovome na bilo kojem mobilnom ili stolnom uređaju. Tinder poklapanja su također došla besprijekorno. Ali koga briga za parove i romantiku kada imate najbolji tablet na svijetu u vašim rukama? Zaista je vrijedan.

01_iPad_Pro_12_9

Appleova rješenja su tako fascinantna. 600 nitsa u novom zaslonu je samo glazura na torti. Zahvaljujući tome, možete koristiti svoj iPad na otvorenom baš kao i u zatvorenom prostoru s puno manje odbijanja svijetla. Naravno, ima i True Tone funkciju, tako da prilagođava boju okruženju u kojem se nalazi. Rezolucija je ostala na 2732 x 2048 piksela i još uvijek je izvrsna.

Izvedba

A10X Fusion čip je brutalan. Imamo 6 jezgri za rad, baš kao i u iPhoneu 7. Tri jezgre za osnovne zadatke na niskoj potrošnji i tri za naporan rad na ekstremnoj potrošnji. I integriran je s 4GB RAM-a. U usporedbi s mojim starim iPadom, definitivno mogu primijetiti porast performansi. Proveli smo sintetičke testove na manjem iPadu Pro i dobili neke izuzetne rezultate. Imao je skoro iste performanse kao i MacBook Pro. Ja nisam proveo testove, ali zna sasvim isto što i njegov mali brat.

02_iPad_Pro_12_9

Također su dobre vijesti da je Apple udvostručio osnovnu pohranu, tako da je 32GB vani, a iPadi Pro počinju sa 64GB. Ako vam to nije dosta, na raspolaganju su vam i verzije od 256 i 512GB. (Odabrao sam 64, jer mi je čak i 32GB bilo dovoljno.)

Kamera

Možete osjetiti koliko je bolja. Radi s istim hardwareom kao i ona u iPhoneu 7. Novi senzori, nova optika, i optička stabilizacija slike su uključeni. To je za one koji slikaju s tabletima, ja očito nisam taj tip. Nije udoban za držanje ili fokusiranje, trese vam se u ruci. U svakom slučaju, kamera je bolja, ali odstupa od dimenzije stražnje strane iPada.

03_iPad_Pro_12_9

Touch ID

Nije najvažnija nova značajka, iako ju valja spomenuti. Dva puta brži čitač otisaka prsta može biti vrlo praktičan u svakodnevnoj upotrebi. Čak se i čini bržim od Touch ID-a iPhonea 7, ali to je možda zbog animacije iOS-a 11.

Gotovo je savršen

Usudio bih se reći da 12.9” iPad Pro nije samo najbolji iPad, već i najbolji tablet ikad. Zadovoljstvo je čitati na njemu a prikladan je i za normalan rad.

Jedina mana je iOS 11. Ili nedostatak istog. iOS-i koji pokreću iPade sada su postali ono što su već trebali biti. Novi Dock, multitasking, Drag & Drop, plutajući prozori i upravitelj zadataka su dali čak i starim iPadima prilično ozbiljno poboljšanje. A budući da je korištenje iOS-a 11 tako blizu korištenju macOS-a, trebale su samo sekunde kako bi se uhvatio ritam i kako bi se nove značajke počele koristiti intuitivno. Moj osobni favorit je traka nedavno korištenih aplikacija na Docku. TO je samo sitnica, ali čini svakodnevnu upotrebu tako lakom.

04_iPad_Pro_12_9

iOS 11 je uzvišen na iPadu Pro i zaista možete osjetiti razliku. Jedini problem je taj da će konačna verzija iOS-a 11 biti službeno objavljena u rujnu. Stoga svi oni koji žele kupiti iPad sada imaju 2 opcije. Prva je korištenje iOS-a 10, ali on ne dolazi ni blizu onome što iOS 11 može učiniti, ili instalirati iOS 11 beta verziju, ali to stvarno ne bih preporučio, jer to nije čak ni skoro gotova verzija. Instalirao sam beta verziju za testiranje, i naravno, jer nisam mogao čekati do jeseni. Ne bih ju nikada instalirao na svoj iPhone, ali ima puno dobrih značajki za iPad, stoga nisam mogao odoljeti nagonu.

Pencil

Apple Pencil je bila vrlo lijepa stvar i još uvijek je, i za pisanje bilješki i za crtanje. Postala je još bolja. Lagana odgoda je nestala. Za mene osobno, pisanje ili crtanje na staklenoj površini je pomalo čudno, nedostaje mi otpor papira, ali oni koji su malo vještiji od mene će cijeniti ovo. Ne posjedujem Pencil, a ne znam ni crtati. Naviknut sam na pisanje bilješki na papiru ili laptopu, pa definitivno nisam najbolji kandidat da napravim konačno testiranje Pencila.

05_iPad_Pro_12_9

Sažetak

Nije upitno da je novi 12.9” iPad Pro “Instant Get”, ali možda neće biti prikladan iPad za svakoga. Imali smo ozbiljne bitke u uredu o tome je li iPad prikladan za rad. Je li manja verzija dovoljna ili zahtjeva 12.9” veličinu? Neki od nas su odabrali 10.5” veličinu, ali meni je to poput držanja iPada Mini u rukama. Oni su bili mišljenja kako je 12.9” pre velik i težak. Mislim da bi trebali malo više vježbati. Iste je težine kao 15” MacBook Pro, zbog čega je to veliki problem? Razlika u težini 10.5” (467 g) i 12.9” (677 g) je 201 grama. Naravno, nismo mogli odlučiti, ali smo imali lijepu raspravu o tome. Uvijek će postojati oni koji će raditi s 10.5”, i oni koji će uzeti veću veličinu.

iPad Pro neće biti jeftin, njegova početna cijena je 6,169,00 HRK, i po mom mišljenju, isplati se ako nećete morati nositi i laptop. Nakon izlaska iOS-a 11, dobit ćemo priliku.

Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.