imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

10 stvari koje smo zaboravili od dolaska iPhonea


Kako su se iPhone i drugi pametni telefoni širili, imali su ogroman utjecaj na svijet. Rođene su tvrtke vrijedne milijarde dolara, druge su pak pale i sve je postalo jednostavnije. Prikupili smo 10 stvari koje smo redovito koristili prije procvata tržišta mobilnih telefona, i koje nam sada uopće ne fale.

iPod

Najveća žrtva iPhoneovog uspjeha je očito bio iPod. Razlog tome bila je iPhoneova odlična aplikacija za glazbeni player koju ste također mogli sinkronizirati s iTunesom. Ako vam se nije sviđalo imati tisuće pjesama sa sobom cijelo vrijeme, prvi iPhone je u potpunosti mogao zadovoljiti vaše želje. U današnje vrijeme, kapacitet iPhonea čini iPode nepotrebnima. Da i ne spominjemo kako servisi za ‘streaming’ glazbe zauzimaju sve više mjesta, tako da su iPod, Zune i drugi uređaji sada retro. Ali retro će uvijek biti u modi?

01_ten_things_that_disappeared_with_the_iphone

Fizičke tipkovnice, internetski komunikacijski uređaji i dlanovnici

Dlanovnici i telefoni s tipkovnicom su bili prethodnici pametnih telefona. Bili su džepni kalkulatori koji su činili slanje e-mailova i pregledavanje ugodnim. Bili su u redu, ali nažalost, iPhone je također imao sve te funkcije. Tako da je to vodilo do njihovog potpunog izumiranja.

02_ten_things_that_disappeared_with_the_iphone

Karte

Ne bih rekao kako su papirnate karte u potpunosti nestale, ali rijetko možete vidjeti turista s kartom u rukama u srcu grada. Zašto bi šetali okolo s kartom, kada je čak i prva verzija iPhonea uključivala izvornu aplikaciju za karte, a sada je App Store pun sve boljih i boljih rješenja? Bez obzira na to radi li se o offline ili online navigaciji, čak i ako su mobilni podatci problem. Najbolja stvar kod interaktivnih karata je to što znaju najbolje restorane, pubove i klubove u gradu. Možete čak koristiti Foursquare i slične aplikacije kako biste pronašli najbolje. Stoga, dolje sa staromodnim kartama!

03_ten_things_that_disappeared_with_the_iphone

Kalkulator

Znam da u većini obrazovnih ustanova iPhonei nisu dopušteni umjesto kalkulatora (ali naravno, uvijek postoje iznimke). Ipak, kalkulatori su općenito posve beskorisni tijekom naših života. iPhoneova izvorna aplikacija kalkulatora može obaviti 99% svake operacije. I uvijek vam je na dohvat ruke. Možete zaboraviti na džepne kalkulatore, olovku i papir.

04_ten_things_that_disappeared_with_the_iphone

Diktafoni

Ne znam ima li uopće novinara koji i danas koriste diktafone, ali bilo je prilično frustrirajuće kada vam je ponestalo baterije ili je memorija bila puna. Za intervju ili brzu bilješku, Glasovne bilješke su sasvim dovoljne. Možete odmah spremiti sve datoteke na cloud ili ih podijeliti s vašim kolegama. iPhoneov ugrađeni mikrofon radi prilično dobro, ali možete lako povezati mikrofone treće strane s iPhoneom ili iPadom. Ne zaboravite isprobati i Garage Bandov snimač glasa.

05_ten_things_that_disappeared_with_the_iphone

Budilice

Podignite ruku ako još uvijek koristite tradicionalnu budilicu za buđenje svako jutro. Znam, to je ‘hipster’ i prilično cool, ali ako nema Bluetooth veze, onda je retro osjećaj bezvrijedan. Ipak, sada možete postaviti koliko god alarma želite, ili vas iPhone može podsjetiti da odete na spavanje u određeno vrijeme. Čak i najprimitivnije aplikacije za praćenje spavanja mogu pratiti kvalitetu vašeg vremena provedenog u snu. Također ga možete poboljšati uz pomoć nekoliko pametnih gadgeta.

06_ten_things_that_disappeared_with_the_iphone

Kompaktne kamere

Prošlogodišnja nova izdanja uklonila su sve kamere niske kategorije, jer sada svaki telefon srednje kategorije ima ugrađene kvalitetne kamere. To nam omogućava da odmah podijelimo svaki detalj naših života. Čim se nešto dogodi, možete to objaviti na Facebooku, Instagramu ili Snapchatu. Kako biste to učinili, ne morate nositi uređaj koji je težinom sličan kamenu, već jednostavno možete izvući svoj telefon iz džepa.

07_ten_things_that_disappeared_with_the_iphone

Konzole

Prije par dana, pronašao sam svoj stari PSP-1000, koji je bio najbolja stvar u 2004. godini. Sada imam mnoštvo opcija za igru (iPhone, iPad, Apple TV) tako da ponekad zaboravim na ovaj stari uređaj. Uvijek provjeravam besplatne aplikacije tjedna, ali ima samo par igara koje me zabavljaju duže vrijeme. Iako su mobilne igrice posve ubile konzole, Nintendo i dalje drži svoj položaj. Ne odustaju od borbe i imaju pravo, uvijek znaju kako staviti osmjehe na lica korisnika.

08_ten_things_that_disappeared_with_the_iphone

Bilješke i kontakti

Uvijek će postojati određeni ljudi koji se drže olovke i papira. Međutim, u proteklih nekoliko godina, asortiman prodavaonica pisaćeg pribora se dosta suzio. Ne postoji čak ni prosječna potražnja i zbog toga prodaju samo ‘cheesy’ i reklamni (zbog toga koštaju bogatstvo) pisaći pribor. U redu, dobro je pisati i skicirati na njemu, ali zašto bi ubili toliko drveća kada možete imati Apple Pencil s vašim iPadom?

09_ten_things_that_disappeared_with_the_iphone

Novine

Danas je lakše ostati u toku putem online vijesti, ali isto tako možete pregledati doslovno bilo koje tjedne ili mjesečne publikacije. Online pretplata je također jeftinija i jednostavnija od naručivanja putem pošte. I opet… drveće. Trebate li bolji dokaz od činjenice da sada završavate s čitanjem ovog članka online?

10_ten_things_that_disappeared_with_the_iphone

Mogli bismo nastaviti s mnogim funkcijama i alatima. Koja je najveća prednost vašeg pametnog telefona? Podijelite ju s nama u komentarima ispod.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!