imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

10 savjeta za Safari na iOS-u


Koristimo Safari svaki dan. Appleov preglednik ima mnogo funkcija koje nisu uobičajene, ali ako ih znate, kladim se da ih svakodnevno koristite. Pokazat ćemo vam naših deset favorita.

1.Otvarajte aplikacije ‘like a boss’

Počnimo s jednostavnim trikom koji možda znate. Ako primijenite Force Touch na uređaj s mogućnošću 3D Toucha (6s i iznad), možete preskočiti par koraka prilikom otvaranja aplikacije. Na skočnom pretpregledu, možete odabrati otvaranje nove kartice s ili bez privatnog pretraživanja, vaših oznaka ili popis za čitanje.

01_ten_tips_for_ios_safari

2.Pretpregled poveznica

Kada smo već kod 3D Toucha, evo još jednog savjeta. Tijekom čitanja članka, ugledali ste poveznicu koja bi vam mogla biti zanimljiva. Ako ju pritisnete malo jače, pojavit će se mali pretpregled. Ako ste zainteresirani, čvrsto pritisnite i Safari će odmah učitati stranicu. Ako vam poveznica ipak nije interesantna, samo pustite zaslon i nastavite pregledavati kao da se ništa nije dogodilo.

To nije sve. Ako povučete pretpregled na vrh zaslona (označeno malom strelicom), možete birati između daljnjih opcija kao što su otvaranje u novoj kartici, dodavanje na popis za čitanje, kopiranje, dijeljenje, itd. Istu metodu možete primijeniti kako bi spremili slike s web-stranica: jači dodir > povucite > spremite.

02_ten_tips_for_ios_safari

3.Spremite web-stranice kao .pdf

Ova radnja ima dva pristupa. Lakše je “Save PDF to iBooks” u “Share” izborniku. No dijeljenje iz iBooksa nije tako jednostavno, pa bi drugi program za PDF-ove mogao biti praktičan.

Teži način je odabrati “Print” iz “Share”. Sada možete vidjeti web-stranicu prelomljenu na stranice kompatibilne s ispisom. Možete odabrati one koje biste htjeli imati u završnom dokumentu tako da ih označite kvačicom. Nakon toga, pritisnite 3D Touch na bilo kojoj odabranoj stranici i označene stranice će se pojaviti u PDF čitaču. Sada možete dijeliti dokument kako želite. Možete ga čak prebaciti na vaš Mac uz pomoć AirDropa.

03_ten_tips_for_ios_safari

4.Pritisnite duže

Prilično je osnovno, ali sve tipke imaju neke dodatne funkcije ako ih pritisnete duže. Ako dodirnete ikonu oznaka, skočni prozor će pokazati neke dodatke, poput dodavanja stranice vašem popisu za čitanje, podijeljenim poveznicama ili oznakama. Uz korištenje prebacivanja kartice, jednostavno možete otvoriti ili zatvoriti novu karticu. Strelice za natrag i naprijed također imaju neke skrivene opcije. Zaista vrijedi isprobati sve gumbe.

04_ten_tips_for_ios_safari

Osim “Share”, to je prilično jednostavno i nema dodataka.

5.Pretražite otvorene kartice

Možete imati koliko god otvorenih kartica želite u iOSu 10. Manje organizirani ljudi spremni su otvoriti mnoštvo kartica kako bi ih koristili kasnije. Kada moraju pronaći nešto, moraju proći kroz beskrajan broj otvorenih stranica. Srećom, Apple je mislio na te ljude i stavio tražilicu u Safari kako bi lakše pronašli ono što traže.

Morate samo pritisnuti prebacivanje kartica u donjem desnom kutu i okrenuti svoj telefon vodoravno (to jest, ako je ova opcija uključena u kontrolnom centru). Kartice će se prebaciti u način pregledavanja i tražilica će se pojaviti u gornjem lijevom kutu. Ovdje možete upisati bilo koje ključne riječi.

05_ten_tips_for_ios_safari

6.Zatražite desktop verziju

Ogromna je prednost ako web-stranica odgovara, ali ponekad bi bilo sjajno kada biste mogli pogledati stranicu na isti način na koji ju vidite na vašem stolnom računalu. Ovo uglavnom radi u slučaju tableta čudovišne veličine, poput 12.9” iPad Prooa. Kako biste to učinili, imate dvije opcije.

Ništa ekstremno, samo otvorite “Share” izbornik i pronađite ‘Request Desktop Site’. Ako želite imati stručan pristup, onda pritisnite ‘ponovo učitaj’ malo duže i iz padajućeg izbornika odaberite ‘Request Desktop Site’.

06_ten_tips_for_ios_safari

7.Pretraživanje u tekstu

Teško da postoji nešto što će vam ići na živce više od prolaženja kroz web-stranicu s puno sadržaja po milijunti put i ne pronalaženje točne riječi ili rečenice. Možda ćete poželjeti CMD + F prečac za iOS. Čak i ako nemate punu tipkovnicu na iPhoneu, imate dvije opcije za pretraživanje u tekstu.

Prva je da počnete upisivati ono što tražite u tražilicu. U padajućem izborniku, pronaći ćete “On This Page” odjeljak s brojem podudaranja u zagradama. Ako ih dodirnete, pretraživanje će proći kroz stranicu. Druga opcija je traženje “Find on Page” u “Share” izborniku. (Apple bi zaista trebao preimenovati ovaj izbornik u nešto drugo jer ovdje možete pronaći većinu funkcija).

07_ten_tips_for_ios_safari

8.Ugrađena funkcija nalik RSS-u

Prethodno spomenute “Podijeljene poveznice” u iOSu 10 su u osnovi čitač feedova. Otvorite stranicu koju želite slijediti i pritisnite ikonu Oznake. Na gornjoj traci izbornika odaberite “@” karticu. To su “Podijeljene poveznice”. Pritisnite “Pretplate” u donjem desnom kutu a zatim “Dodaj trenutnu web lokaciju”. Ako je sve u redu, dodirnite Gotovo i vóila. Vratite se u Podijeljene poveznice bilo kada i najnovije vijesti sa stranica koje slijedite će biti prikazane tamo.

08_ten_tips_for_ios_safari

9.Kopirajte i odmah pretražite

Ako kopirate poveznicu iz e-maila, možete učiniti sljedeće. Zalijepite ju u traku za pretraživanje preglednika i pritisnite “Traži.” Iako nije komplicirano, postoji brže rješenje. Pritisnite duže traku za pretraživanje i odaberite “Zalijepi i Idi”. Safari će odmah otvoriti poveznicu.

09_ten_tips_for_ios_safari

10.Daljinsko upravljanje karticama

U idealnoj situaciji, koristite više od jednog Apple proizvoda. U idealnijoj situaciji, na oba proizvoda koristite Safari. Znate da ekosustav to obožava. Ako date ekosustavu ono što mu se sviđa, bit će dobar prema vama.

U ovom slučaju, možete upravljati svim kraticama na svakom uređaju. Prevedeno na iOs, to znači sljedeće: ako pritisnete prebacivanje kartica, pri dnu prozora pojavit će se traka s malom ikonom oblaka i imenom vašeg računala. Kada otvorite ovu traku, vidjet ćete sve kartice otvorene na vašem Macu ili drugim Apple uređajima.

Odabirući ih, možete otvoriti bilo koju karticu na vašem iOS uređaju ili ih možete zatvoriti. Kako bi to učinili, prijeđite prstom ulijevo na kartici i pritisnite Zatvori.

10_ten_tips_for_ios_safari

Znate li vi neke dobre trikove za Safari? Podijelite ih s nama u komentarima ispod.

Izvor: AppAdvice 1, 2

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!